Marele actor al României s-a stins fulgerător! Milioane de români s-au unit în rugăciune

doliu, lumanare, deces, moarte

SURSA FOTO: Dreamstime

A fost un moment care a lovit profund România! Bogdan Stanoevici a avut parte de o moarte care naște și acum semne de întrebare. Înainte de a muri, actorul a explicat motivul exilului său timp de două decenii în Franța.

Bogdan Stanoevici a murit în pandemie

La 12 ianuarie 2021, actorul Bogdan Stanoevici s-a stins din viață, cu doar câteva zile înainte de a sărbători a 63-a aniversare.

Infectat cu virusul SARS-CoV-2, Stanoevici a fost diagnosticat cu multiple afecțiuni, printre care infarct și insuficiență respiratorie. Se presupune că sfârșitul său tragic a fost, de asemenea, influențat de o infecție nosocomială.

Internat la Spitalul „Sfântul Pantelimon“ din București pe 16 decembrie, actorul a fost transferat în stare gravă la Terapie Intensivă după două zile. Bogdan Stanoevici a pierit la data de 12 ianuarie 2021. Ulterior, a fost incinerat.

SURSA FOTO: arhivă personală
SURSA FOTO: arhivă personală

A fost actor, cântăreţ, dar şi ministru în Guvernul României

Bogdan Stanoevici, cunoscut și sub numele său complet Bogdan Dragoş Aureliu Marian Stanoevici, s-a născut la 22 ianuarie 1958, în București. Absolvent al U.N.A.T.C. „I. L. Caragiale” în 1982, Stanoevici a avut o carieră prolifică între 1979 și 1989, interpretând roluri principale în filme și teatru.

A fost un membru notoriu al grupului SONG, scrie adevarul.ro.

Printre cele 13 lungmetraje în care a jucat înainte de ’89 se numără: „Eu, tu, și… Ovidiu” (1978), „Destinația Mahmudia” (1981), „Trandafirul galben” (1982), „Să mori rănit din dragoste de viață” (1984), „Noi, cei din linia întâi” (1985), „Secretul lui Nemesis” (1987), „François Villon – Poetul vagabond” (1987), „Sania albastră”.

După 1989, s-a căsătorit și s-a stabilit în Franța, continuându-și cariera în filme precum „La Ferme” de Mathieu Zeitindjioglou (2001), „Quicksand” de John Makenzie (2001), „Toronto R-V” de Andra Nicols (2004), „Tertium non datur” de Lucian Pintilie (2005).

Bogdan Stanoevici a fost Ministru pentru Românii de Pretutindeni în Guvernul Victor Ponta. Acesta  s-a remarcat la începutul pandemiei de COVID-19 prin dese critici la adresa măsurilor de protecție impuse de autorități.

El a mai fost secretar de stat al Ministerului Culturii începând din ianuarie 2015 până în decembrie 2015, când a fost demis. Stanoevici fusese numit director general interimar al Circului Globus din București în perioada 2017-2020.  În 2019, a candidat la alegerile prezidențiale.

De ce a stat în Franța 20 de ani?

Într-un interviu acordat Formulei As, Bogdan Stanoevici a dezvăluit motivul pentru care a trăit în Franța timp de două decenii.

„Au fost trei motive esențiale, care s-au acumulat și s-au înlănțuit. Primul: mă săturasem de anormalitatea vieții în comunism, care îmi cerea să mă descurc permanent, în fiecare clipă a vieții mele.

Sigur, eram o figură cunoscută, aveam un statut privilegiat, ceea ce însemna că reușeam să-mi asigur traiul pentru mine și mama mea (părinții mei s-au despărțit când aveam un an și jumătate), mult mai bine decât alții. Altfel mi se deschideau mie ușile la măcelărie sau la cantină de partid.

Deci, din punctul asta de vedere, nu mă puteam plânge. Dar începusem să mă satur de descurcatul asta pentru orice, în fond, o supraviețuire umilitoare și dezonorantă”, a povestit Bogdan Stanoevici pentru Formula As.

În anul 1981, a povestit actorul, fusese plecat la Edinburgh, cu Teatrul Național. Cu piesa «Față din Andros», în care avea rolul principal.

„Ei, acum ar fi urmat să plecăm, în aceeași formulă, într-un turneu în Germania, numai că a intervenit un blocaj din teatru, de la Radu Beligan, care nu a vrut să-mi semneze actele.

Sigur, eu aveam dosar prost. Aveam origine nesănătoasă, fiindcă proveneam dintr-o familie de „foști”, nu eram membru de partid, aveam gură mare și prin spectacolele mele spuneam tot felul de poezele cu dublu sens. Dar ce legătură aveau lucrurile astea cu arta?

Mai ales că de la Edinburgh mă întorsesem fără să creez probleme. Că să n-o mai lungesc, n-am primit viza. Gestul lui Beligan m-a deranjat foarte tare și-am zis că dacă nu pot să reprezint România în străinătate, cum aș putea să reprezint teatrul românesc în țară?!

Ca atare, am anunțat că plec de la Național, conștient că lăsăm in urmă ceea ce pentru unii reprezenta visul cel mare: să joci roluri principale, pe prima scenă a țării. Dar am făcut-o!” spunea actorul.