Moartea domnului Andreescu. Soţia revoltată acuză că acesta a fost lăsat să moară la Spitalul Călineşti

spital

SURSA FOTO: Dreamstime

În urma decesului pacientului Mircea Andreescu, soția acestuia, Mihaela Andreescu, a avut o experiență dramatică și frustrantă în interacțiunea cu personalul medical de la OncoFort și Spitalul Călinești.

Acuzații grave la adresa Spitalului Călinești.

Mihaela Andreescu, director de costuri la Horse Holding, o multinațională situată pe platforma Dacia din Mioveni, a împărtășit ultimele clipe din viața soțului său, care a fost internat în Secția de Îngrijiri Paliative a Spitalului Călinești.

Mircea Andreescu, fost director adjunct la Direcția de Afaceri Publice a companiei Dacia Renault și un profesionist de excepție, a decedat la vârsta de 68 de ani, răpus de o boală incurabilă. După operația suferită în luna mai la Spitalul Monza, rezultatele inițiale păreau promițătoare, indicând absența celulelor maligne. Cu toate acestea, deși a urmat tratamente de radioterapie și chimioterapie, organismul său, slăbit, a cedat. Pe 9 septembrie, la doar patru luni de la operația pe creier, Mircea Andreescu și-a pierdut viața la Spitalul Călinești.

În urma sa rămâne o familie profund îndurerată și revoltată de felul în care a fost tratat în ultima perioadă, atât la clinica OncoFort din Pitești, unde a efectuat radioterapia, cât și la Spitalul Călinești, în Secția de Îngrijiri Paliative. Mihaela Andreescu a vorbit despre lipsa de empatie din sistemul sanitar și despre dezumanizarea unor medici care, în opinia sa, se consideră dumnezei, având puterea nu doar asupra vieții, ci mai degrabă a morții pacienților.

,,Soțul meu probabil s-a simțit abandonat”

Mihaela Andreescu consideră că în sistemul sanitar există un dispreț generalizat față de pacienți, sugerând că incidente precum cel de la Spitalul Pantelimon nu sunt accidente izolate, ci practici curente. Soțul ei, diagnosticat cu glioblastom, o tumoare cerebrală malignă situată pe lobul frontal stâng, a avut un prognostic rezervat, deoarece șansele de supraviețuire în astfel de cazuri sunt reduse. Cu toate acestea, Mihaela subliniază că, dincolo de statistică, există întotdeauna o posibilitate reală de luptă între organism și boală, fiecare caz fiind unic, scrie jurnaluldearges.ro.

După ce medicii au identificat rapid problema, soțul ei a fost operat de Sergiu Stoica, considerat unul dintre cei mai buni neurochirurgi din România, la Spitalul Monza. Operația a fost plătită din fonduri proprii, întrucât Casa de Asigurări a decontat doar o mică parte din costul total, care a depășit 10.000 de euro. Mihaela a menționat și un chestionar de satisfacție primit de la ministrul Sănătății, dar sugerează că atenția ar trebui să fie concentrată mai mult pe spitalele de stat.

După operație, tratamentul postoperator a fost supravegheat de o echipă de specialiști, printre care dr. Dan Mitrea și un neurooncolog din cadrul Neuroaxis. Acesta din urmă a recomandat tratamentul oncologic care urma să fie aplicat la clinica OncoFort din Pitești, parte din rețeaua Gral Medical. La OncoFort, dr. Iuliana Băieșu, cea care l-a preluat pe soțul ei, s-a ocupat de ajustarea tratamentului în funcție de greutatea pacientului.

sursa foto: jurnaluldearges.ro

Inițial, tratamentele de radio și chimioterapie au decurs bine

Inițial, tratamentele de radio și chimioterapie au decurs bine, iar după o pauză de patru săptămâni, soțul ei părea să se simtă perfect: conducea mașina, citea și nu prezenta niciun fel de probleme de comunicare, comportament sau orientare. La reevaluarea programată pe 7 august, la Neuroaxis, un RMN cu substanță de contrast a arătat că nu existau celule canceroase active. Rezultatele inițiale după operația de la Spitalul Monza confirmaseră, de asemenea, că tumora fusese complet extirpată, iar starea de sănătate a soțului său părea promițătoare, adaugă sursa citată.

Mircea Andreescu începuse să se simtă totuși mai slăbit. Medicii de la Neuroaxis l-au sfătuit să-și mențină alimentația obișnuită, să se odihnească și să ia suplimente alimentare. Cu toate acestea, el a preferat să aștepte întâlnirea programată pentru 22 august cu dr. Băieșu de la OncoFort Pitești, medicul care îi urmărise starea pe tot parcursul tratamentului, pentru a primi recomandările ei, fiindcă este cea care l-a urmărit în toată perioada. A mers la OncoFort și i-a spus:

«Doamnă, nu mă simt bine, sunt slăbit, vreau, totuși, să-mi dați ceva». Soțul meu avea doar 57 kg în momentul operației, deci nu mai avea de unde să piardă în greutate. Deși nu vreau să mă substitui medicilor, consider că ar fi trebuit să i se administreze o terapie de imunizare. Totuși, nu i s-a oferit o  recomandare de tip «uite, trebuie să iei asta și asta ca să te întărești. Sau vino să-ți facem noi perfuzii sau cumpără-le, plătește-le și le facem aici»… Nu. Când s-a dus la control și a spus că se simte rău, i s-a spus «dl Andreescu, stați liniștit, întâi să facem analizele de sânge și apoi un computer tomograf, ca să văd restul de oragne». S-a dus și a doua zi: «D-na doctor, am făcut analizele, dar, totuși, până ies acestea, dați-mi ceva, că nu mă simt bine deloc!» Și s-a dus implorând – soțul meu era un bărbat înalt, mândru, elegant, politicos: «Doamnă, dă-mi ceva, că nu mi-e bine».

Ca să nu mai spun că primește sms că i-au ieșit analizele. … (…) Adică, la o clinică unde se tratează oamenii de cancer, a trebuit să stăm cinci zile pentru programarea de computer tomograf și să ne vină rezultatul după alte cinci zile. În condițiile în care la bolnavii de cancer o zi poate face diferența. Nu zece. Plus că, după ce m-am dus să iau rezultatul, mi-au spus că medicul care interpretează rezultatele este în concediu. La ălea cinci zile s-au mai adăugat astfel vreo patru-cinci. Soțul meu a murit până au dat rezultatul de CT. Deci, Gral Medical stă la nivel național într-un singur imagist sau medic care interpretează CT-ul! Dar de ce nu mi-ai spus dinainte și mă duceam eu și mi-l interpretam în altă parte pe banii mei?!”, se mai arată în articolul realizat de jurnaluldearges.ro.

Soția a scris o recenzie negativă

După ce Mircea Andreescu s-a simțit rău timp de mai multe zile și a cerut în repetate rânduri ajutorul medicului de la OncoFort, soția sa a decis să scrie o recenzie negativă pe site-ul clinicii, documentând în detaliu fiecare moment al interacțiunilor lor. La scurt timp după ce recenzia a fost publicată, managerul OncoFort l-a sunat pe dl Andreescu, rugându-l să vină din nou la clinică pentru a discuta situația și cerându-i soției sale să retragă recenzia, deoarece le afecta imaginea. Deși Mircea a rugat-o să o șteargă, temându-se că nu va mai primi tratament, soția sa a refuzat inițial, spunând că va face acest lucru doar dacă va observa că el primește atenția necesară. Ulterior, dl Andreescu a fost programat pentru o perfuzie de trei ore, care l-a epuizat complet, lăsându-l slăbit și incapabil să comunice.

În urma perfuziei, i s-au prescris medicamente, printre care Fresubin, un shake proteic recomandat pentru întărirea imunității la pacienții oncologici, și Tonotil, despre care prospectul indica faptul că nu ar trebui administrat în prezența tumorilor maligne. Îngrijorată, soția sa a contactat medicul pentru a clarifica de ce i s-a prescris un medicament contraindicat în cazurile de cancer. Doctorița i-a răspuns că orice medicament are contraindicații, însă soția a replicat că Fresubin nu are astfel de restricții.

Șase luni de trăit

În plus, soția a fost șocată când a aflat că medicul i-a spus soțului său că mai are doar șase luni de trăit, chiar dacă acesta se afla deja la aproape trei luni de la operație. În loc să-l încurajeze și să-i ofere recomandări practice pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții, cum ar fi menținerea unui stil de viață activ și o dietă sănătoasă, i s-a oferit un prognostic sumbru. Acest lucru l-a afectat profund pe dl Andreescu, iar soția sa a observat schimbarea de atitudine. Deși alți medici, precum Sergiu Stoica și Dan Mitrea, l-au încurajat să continue să lupte și să își mențină moralul, dr. Băieșu nu i-a prescris o terapie de imunizare care ar fi putut ajuta.

Doamna Andreescu a menționat că, dacă ar fi fost necesar, ar fi plătit pentru această terapie, la fel cum a plătit și operația, folosindu-și economiile de-o viață. Însă, starea soțului său s-a înrăutățit, iar ea nu a mai găsit sprijin. A fost nevoie să-l interneze într-o unitate de îngrijiri paliative. Deși a făcut demersuri pentru a-l duce la un spital din București, răspunsul a venit prea târziu. A încercat să-l mute la Ștefănești, considerat un spital mai uman și mai avansat decât cel din Călinești, dar nu au avut paturi disponibile. În cele din urmă, Mircea Andreescu a fost internat la Spitalul Călinești, unde a fost îngrijit de o doctoriță pe care soția o considera extraordinară, dr. Chirciu. Aceasta i-a spus că starea soțului său era gravă și i-a recomandat să cumpere două perfuzii Kabiven, care erau costisitoare și greu de găsit.

Comunicarea defectuasă și problemele cu accesul la documente

Pacientul Mircea Andreescu a decedat în noaptea de duminică spre luni. Dr. Chirciu îi spusese soției sale să se pregătească pentru un astfel de moment. În dimineața zilei de luni, pe 9 septembrie, Mihaela Andreescu a mers la OncoFort să întrebe de rezultatele CT-ului, dar i s-a spus că nu era prezent medicul care să interpreteze analiza. A cumpărat pansamente anti-escare cerute de spitalul din Călinești, intenționând să-și viziteze soțul după-amiază. În jurul orei 10, a fost sunată pe WhatsApp de doctorița Sârboiu, care i-a comunicat decesul soțului, afirmând că acesta murise la ora 6.15 și că fusese sunată anterior de medicul de gardă, dar nu răspunsese. Mihaela Andreescu a negat că ar fi fost contactată.

I s-a cerut să semneze un formular

Văzându-și soțul cu semnele rigor mortis, soția a concluzionat că acesta decedase mai devreme de ora declarată și că nu fusese nimeni lângă el în acele momente. Pentru a putea ridica trupul, i s-a cerut să semneze un formular prin care să declare că a fost de acord cu tratamentul. Mihaela Andreescu a refuzat, solicitând dosarul medical al soțului. A discutat cu managerul spitalului, Pompilia Mitulescu, care a refuzat inițial să-i ofere documentele, invocând confidențialitatea. După ce a făcut o cerere scrisă, managerul a spus că răspunsul va fi oferit în 30 de zile. Andreescu a amenințat că va amâna înmormântarea și că va lăsa corpul neînsuflețit la spital, ceea ce a determinat-o pe manager să plângă și să-i ofere în cele din urmă analizele.

Mihaela Andreescu a observat că analizele efectuate la Călinești nu corespundeau cu cele de la OncoFort și și-a exprimat suspiciunile legate de veridicitatea lor. Ea a menționat că, din experiența cuscrei sale, asistentă medicală, un pacient cu cancer în stadiul avansat nu putea avea analize atât de bune.

În timpul discuțiilor cu managerul, doctorița Sârboiu a intrat în birou, strigând și comportându-se agresiv. Mihaela Andreescu a cerut demisia managerului, afirmând că era o problemă de management. Doctorița Sârboiu a fost calmă la început, dar a început să insulte familia Andreescu. Fiica Mihaelei, psiholog, a încercat să o calmeze, dar doctorița a continuat să le înjure.

Mitulescu a fost schimbată

Mitulescu a fost schimbată, fiind înlocuită interimar de Marian Clipici, care nu știa nimic despre caz. Doctorița Sârboiu a declarat că a fost provocată și că nu a tratat ea pacientul, acesta fiind sub supravegherea unui alt medic. Ea a susținut că a fost insultată de fiica Mihaelei Andreescu și că, deși a încercat să își apere personalul, a fost acuzată pe nedrept.