Decesul domnitorului de 70 de ani – care a creat frustrări în rândul a trei administraţii SUA cu preocuparea sa faţă de arme nucleare, cu ameninţările la adresa aliaţilor americani şi politicile economice care au dus la sărăcirea poporului – vine într-o perioadă de incertitudine pentru regimul comunist izolat şi Asia de Nord, notează Bloomberg.

"Acesta este un eveniment care poate schimba jocul", este de părere Victor Cha, un fost negociator al discuţiilor nucleare dintre americani şi nord-coreeni. "Dacă ai întreba experţii care ar fi cel mai probabil scenariu pentru prăbuşirea Coreei de Nord, toţi ar avea acelaşi răspuns: Kim Jong Il a murit astăzi. Suntem în acel scenariu."

Perspectiva unei crize în regiune – indiferent că este vorba de o amplificare a atitudinii războinice sau de un colaps al statului sărac – este o provocare suplimentară pentru politica externă dusă de administraţia Obama, cu 11 luni înainte de alegerile din SUA.

Scenarii îngrijorătoare

Cel mai probabil dintre scenariile îngrijorătoare, potrivit foştilor oficiali americani, este ca succesorul lui Kim Jong-Il să accelereze dezvoltarea de arme nucleare şi să-şi ameninţe vecinii într-o demonstraţie de forţă menită a-i consolida controlul.

Presa internaţională scrie despre posibilitatea ca cel mai tânăr dintre fiii fostului lider nord-coreean, Kim Jong Un, să lanseze un atac simbolic asupra Coreei de SUd, pentru a dovedi că va urma politica tatălui său.

În urma anunţului morţii lui Kim Jong-Il, Coreea de Sud a intrat în stare de alertă, cele doua ţări rămânând din punct de vedere tehnic în stare de conflict armat. Preşedintele sud-coreean a convocat o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate, eventualele semne de mişcări militare în Coreea de Nord fiind urmărite îndeaproape. Nici Japonia nu a rămas nepăsătoare la aflarea veştii, premierul înfiinţând o celulă de criză.

La Washington, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a declarat că SUA colaborează strâns cu Coreea de Sud şi Japonia, "monitorizând atent informaţiile" din Coreea de Nord.

China, cel mai apropiat aliat al lui Kim, este un loc bun pentru a începe căutarea de răspunsuri în legătură cu ce se va întâmpla în viitor, scrie Daily Telegraph. Poate că Beijingul va reuşi să îl convingă pe tânărul Kim şi elita politică şi militară din Coreea de Nord de necesitatea implementării de reforme economice.

"Una dintre întrebări este dacă Kim Jong Un şi ceilalţi din jurul lui vor face ceva care să dovedească faptul că s-a schimbat conducerea. În următoarele 48 de ore nu vom afla răspunsul la această întrebare, dar în următoarele săptămâni sau luni, cred că da", a spus Michael Green, fost director pe regiunea Asia, din cadrul Consiliul Naţional de Securitate.