„Black-hat SEO este o metodă relativ nouă, folosită din ce în ce mai frecvent de mulţi infractori cibernetici. O ştire precum moartea lui bin Laden poate duce la intensificarea căutărilor pe motoarele de căutare după anumite cuvinte cheie, iar unele dintre rezultate pot direcţiona către site-uri maliţioase. De aceea, e bine ca utilizatorii să acceseze doar site-uri cunoscute, şi de asemenea să folosească soluţii specializate de securitate”, este de părere Cătălin Coşoi, Head of Online Threats al BitDefender.

Încă de acum două seri, BitDefender a început să monitorizeze activitatea ameninţărilor legate de acest subiect şi a identificat câteva ameninţări „clasice” care folosesc ca momeală ştiri de ultimă oră pentru a infecta calculatoarele utilizatorilor.
 
Nu a trecut mult timp de la anunţarea morţii lui bin Laden şi deja au apărut o serie de articole false legate de acest subiect care inundă fluxurile de ştiri. Atâta timp cât subiectul se va afla pe agenda de discuţii, ne putem aştepta la exploit-uri PDF în ataşamente. Să nu uităm că Storm Worm făcea ravagii acum câţiva ani, trimiţând mesaje cu titluri pompoase referitoare la dezastre naturale. E important de ştiut că newsletterele nu sunt însoţite de ataşamente; dacă primiţi mesaje cu titluri spectaculoase de la surse necunoscute, vă recomandăm să le ştergeţi.
 
Linkuri suspecte şi false soluţii antivirus
 
Moartea lui bin Laden nu putea fi trecută cu vederea de cyber-criminali. Dacă faceţi o documentare amănunţită a subiectului şi ajungeţi pe ultimele pagini de rezultate, e posibil să daţi peste o serie de site-uri găzduite pe domenii co.cc şi optimizate pentru cuvinte cheie precum „moartea lui bin Laden”.
Dacă ajungeţi pe astfel de pagini şi vă apare o imagine cu un scaner şi sugestia de a descărca o soluţie de antivirus deoarece calculatorul dumneavoastră este aparent infectat, este un semn că nu aţi ajuns unde trebuie. Dacă vreţi să aflaţi mai multe informaţii despre moartea lui Osama bin Laden, ar trebui să vizitaţi doar sursele sigure de ştiri.