Printre documentele secrete ale serviciilor secrete americane, lansate online în urma scurgerii şi obţinute de New York Times, se numără unul care conturează 4 scenarii – definite drept „joker” – care ar putea influenţa evoluţia conflictului din Ucraina.

Documentul afirmă că războiul va fi probabil prelungit. El descrie modul în care ar putea avea ca rezultat o escaladare în Ucraina.

Documentul de scenariu este un produs destul de tipic creat de agenţiile de informaţii. Este conceput pentru a ajuta ofiţerii militari, politicienii sau legislatorii să se gândească la posibilele rezultate ale evenimentelor majore şi să le evalueze opţiunile.

Documentul este marcat „RELIDO”, ceea ce indică faptul că decizia de a divulga informaţiile, de exemplu partenerilor străini, revine unor înalţi oficiali.

Este datat 24 februarie şi este etichetat „Un an”, ceea ce indică faptul că analiza a fost făcută la un an de la începutul invaziei.

Aceste 4 scenarii includ moartea preşedinţilor Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, înlăturarea conducerii Forţelor Armate Ruse şi un atac ucrainean asupra Kremlinului.

Ucraina loveşte Kremlinul

Unul dintre cele patru scenarii: ce s-ar putea întâmpla dacă Ucraina loveşte Kremlinul. Sunt identificate o gamă largă de implicaţii potenţiale.

Atacul ar putea duce la o escaladare, Putin răspunzând prin lansarea unei mobilizări militare la scară largă şi luând în considerare utilizarea armelor nucleare tactice. Or, temerile opiniei mondiale l-ar putea determina să negocieze o soluţie la război.

Administraţia Biden este deosebit de îngrijorată de un posibil atac asupra Moscovei al Ucrainei tocmai, pentru că ar putea provoca o escaladare dramatică a Rusiei.

Pericolele unui astfel de atac al Ucrainei sunt unul dintre motivele pentru care Statele Unite au fost reticente în a furniza rachete cu rază lungă de acţiune la Kiev.

Putin înlătură conducerea forţelor armate ruse

Dacă Putin îşi concediază consilierii militari de top şi escaladează războiul, documentul speculează că ar putea autoriza utilizarea armelor nucleare tactice.

Această situaţie – din nou conform documentului – nu putea să apară decât în ​​două condiţii. Adică dacă „oligarhii pun la îndoială procesul decizional al lui Putin şi personalul militar rus şi nu reuşesc să abordeze deficitul de muniţie”. Un scenariu care, aşadar, pare puţin probabil în acest moment.

Moartea lui Zelenski

Al treilea scenariu, dispariţia lui Zelenski. Dacă liderul Kievului ar muri, în cel mai rău caz, liderii europeni ar putea limita transporturile de arme. Totuşi, documentul indică modul în care un „lider ucrainean de profil înalt” ar putea menţine şi sprijinul intern şi extern, spune el. Deci, un succesor.

S-a vorbit de mai multe ori despre comploturile de ucidere a preşedintelui ucrainean. Potrivit altor documente scurse în trecut, Wagner a fost însărcinat cu asasinarea preşedintelui ucrainean, chiar în primele zile ale invaziei.

Moartea lui Putin

Cu toate acestea, despre moartea lui Vladimir Putin, nici New York Times, nici Associated Press nu oferă detalii.

Dar, potrivit altor documente, birocraţia de la Kremlin şi conducerea militară rusă au lucrat pentru a sabota războiul din Ucraina, în timp ce Putin a fost distras de o rundă de chimioterapie, pentru a-şi trata cancerul. Zvonurile despre starea de sănătate a liderului de la Moscova datează de luni de zile, cu confirmări şi negare ale presupuselor sale probleme.

Planul pentru ofensivă a fost suspectat a fi o strategie gândită de secretarul Consiliului de Securitate Naţională, Nikolai Patruşev, şi de şeful de stat major, Valeri Gerasimov, presupus pentru a-l sabota pe Putin. Potrivit sursei, generalul s-a opus ofensivei. El l-a informat pe Putin că capacităţile armatei ucrainene sunt superioare şi că Rusia va suferi pierderi grele dacă va continua cu atacul.