Adevărul despre moartea lui Vladimir Putin! Nu deschideți încă șampania

Vladimir Putin

SURSA FOTO: kremlin.ru

Un articol publicat de Politizoom arată care ar putea fi soarta președintelui rus. În ultima săptămână s-au multiplicat zvonurile conform cărora Vladimir Putin a murit.

Pe 26 octombrie, spațiul informațional a fost bulversat de o știre bombă, lansată de canalul Telegram „General SVR”, care este asociat cu serviciile speciale ruse, și care anunța că liderul de la Kremlin ar fi murit la reședința sa din Valdai.

Câteva ore mai târziu, analistul rus Valeri Solovey dădea o prognoză privind evoluția Rusiei în viitorul apropiat, afirmând că „vor încerca să ascundă moartea lui Putin”. Imediat au apărut dezmințirile, oamenii Kremlinului declarând că aceste informații sunt exagerate, scrie Politizoom.

„Președintele este foarte bine”

Canalul Telgram „General SVR” posta mesajul conform căruia medicii care încercau resuscitarea președintelui rus au renunțat și l-au declarat mort. Aceeași sursă a informat că medicii care îl asistau pe Putin au rămas blocați în cameră cu decedatul, fiind reținuți de membrii serviciului de securitate, la ordinele șefului lor, Dmitri Kochnev.

Cum era de așteptat, informația, neverificabilă, l-a obligat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, să nege ferm.

„Președintele este foarte bine”, a spus Peskov.

În jurul vieții personale și a sănătății președintelui s-au creat tot felul de scenarii, mai mult sau mai puțin fanteziste, alimentând, mai ales în ultimii ani, tot felul de speculații. Până acum, autoritățile ruse au negat orice zvon despre sănătatea lui Putin, cu o singură excepție. În 2018, după ce a dispărut câteva zile chiar înainte de alegerile prezidențiale, Peskov admitea că Vladimir Putin a răcit, dând vina pe iarnă.

Nu iese foc fără fum

Vechea zicală, „nu iese foc fără fum”, s-ar părea să se aplice acestor știri privind sănătatea lui Putin.

Împăratul roman Domiţian rămâne în istorie cu o singură glumă: „Este un lucru îngrozitor să fii împărat, pentru că toţi cred că paranoia ta de a fi asasinat nu are temei – până când chiar eşti asasinat!”

La scurt timp după aceea, Domiţian a fost asasinat. Vigilenţa extremă este starea de spirit esenţială a tiraniei, care trebuie să trăiască în această stare nu doar pentru că este în pericol de a fi răsturnată şi înconjurată de duşmani, ci şi pentru că necesită ca poporul să fie temător şi izolat, deci condiţionat pentru soluţii extreme. Preşedintele Vladimir Putin este dovada vie a acestei dileme.

Visul oricărui lider rus este să cucerească

Dacă un conducător rus nu poate domina lumea „lumea rusă”, el va fi o dezamăgire din punct de vedere istoric. Petru cel Mare a reușit să facă asta în timpul războaielor duse de Rusia, dar până și el a fost învins de otomani și la un pas de a fi capturat.

Visul oricărui lider rus este să cucerească. În 1904, ministrul de Interne al Țarului Nicolae al-II-lea îl sfătuia: ”Această țară are nevoie de un scurt război victorios”. În schimb, Țarul s-a confruntat cu o înfrângere dezastruoasă în războiul cu Japonia. Putin și-a clădit puterea imperială și a câștigat încrederea rușilor cu victoria obținută în trei războaie scurte: în Cecenia, Georgia și Siria. Dar acestea au fost mai mult încăierări. Ucraina este complet diferită.

Într-adevăr, Ucraina se dovedește a fi diferită. Fără îndoială, Putin se gândește la el ca la Stalin în al Doilea Război Mondial, unde Rusia a rezistat și a învins armata germană. De fapt, poate fi mai aproape de Napoleon. Putin a mărșăluit în Ucraina, în timp ce Napoleon a intrat în Rusia, încrezător într-o victorie rapidă a Franței, doar pentru a fi învins în mod rușinos.

Va avea soarta lui Hrușciov?

Ni se spune că „Ivan cel Groaznic și Stalin au murit în patul lor, făcând atât de multe ravagii în jurul lor, încât nimeni nu a îndrăznit să-i distrugă. Putin este un criminal, dar nu atât de mare pe cât au fost cei doi.

Așa că soarta lui pare să fie la o răscruce de drumuri: s-ar putea să devină un criminal în masă, așa cum au făcut ei, sau ar putea să moară din cauze naturale sau nenaturale, înainte de a avea șansa de a intra în istorie alături de Ivan cel Groaznic și Stalin. Sau va avea soarta lui Hrușciov, care a fost răsturnat de la putere și forțat să se retragă, în 1964, după ce a riscat anihilarea nucleară în timpul crizei rachetelor din Cuba. Nimeni nu poate ști.