Armata Ucrainei va continua să lupte și dacă vor muri Zelenski și Putin
În cadrul podcastului „România lui Cristache”, publicat miercuri, 8 martie 2023, pe canalul de Youtube „HAI România!” (noua denumire a EVZ Capital), Doru Bușcu a reamintit că un ucrainean a zis cândva că n-ar fi nicio o problemă dacă președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar muri, căci ei vor continua să lupte împotriva armatei invadatoare. Este „greu de crezut” și „că moartea lui Putin va schimba războiul” din Ucraina pentru că „dacă Putin ar pleca de la putere ar fi un moment de recul și de acolo se pot dezvolta alte scenarii.”
„Având într-o parte mamutul rusesc și o Ucraina ambițioasă nu cred că poate câștiga nimeni” războiul, a atenționat celebrul jurnalist. Potrivit spuselor sale, Zaporojie va reveni Ucrainei prin efort militar, iar Volodimir Zelenski își va da demisia și poate între timp China va ataca Taiwanul.
„Acolo războiul este mai dur, mor oameni chiar și rușii care mor sunt totuși niște tineri și mor în câteva secunde, este un infern acolo. Cred că Ucraina a făcut o splendidă contra-ofensivă și va reveni. Noi ajutăm Ucraina, multă muniție. Există o interdicție de la Cotroceni să nu se vorbească de acest război, România a avut o înțelegere ca ajutorul nostru să fie pe sub Canalul Bâstroe, să nu facem tamtam.
Simbolistic se duce o luptă între semnificația politică și cea militară și până la urmă cred că generalii au zis să ne retragem. Nu cred că rușii vor război, nu-și permite Occidentul să câștige Rusia. Lozincile lui Zelenski nu țin locul armelor. Un ucrainean spunea că n-ar fi nicio problemă dacă moare (Volodimir) Zelenski, ucrainenii vor lupta și fără el, au o traditie genetică războinică.
Eu aș spune că având într-o parte mamutul rusesc și o Ucraina ambițioasă nu cred că poate câștiga nimeni, să se ducă Ucraina în limita din 2008, cred că vor fi niște lungi negocieri pentru autonomie, Zaporojie revine Ucrainei prin efort militar, și cred ca Zelenski își va da demisia ceea ce nu va accepta. Poate între timp China să atace Taiwanul.
Greu de crezut că moartea lui (Vladimir) Putin va schimba războiul. Dacă Putin ar pleca de la putere, ar fi un moment de recul și de acolo se pot dezvolta alte scenarii. Îmi aduc aminte de (Richard) Nixon (fostul președinte al Statelor Unite ale Americii) care l-a avut consilier pe (Henry) Kissinger, dar (Richard) Nixon spunea: ”Da, în momentul ăsta s-a prabusit URSS, dar nu și esenta ei imperialistă. Acum este o miză mare dacă valorile occidentului vor reuși să cucerească elita rusească, partidă este câștigată, dacă nu, Rusia va reveni la autoritarismul care a consacrat- o în istorie și la expansionism.”
Noi vedem un eșec similar al valorilor occidentale în primăvara arabă (o serie de mișcări de protest care au avut loc în mai multe țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord începând cu sfârșitul anului 2010. În principal, protestele au avut loc mai ales în statele arabe, unde domnea un regim autoritar sau un regim totalitar.) China era un stat feudal până când să zică Deng Xiaoping (lider revoluționar chinez, comandant militar și om de stat care a servit ca lider suprem al Republicii Populare Chineze din decembrie 1978 până în noiembrie 1989) un stat două sisteme și iată unde este.
Exista un clasament recent, la 44 de capitole de tehnologie care marchează dezvoltare societății, China conduce la vreo 37 dintre ele, depășește Occidentul și vine ca urmare a investiției Occidentului în China. Culmea că banii au venit din investițiile occidentalilor. Japonia s-a dezvoltat cu acest import american, ei au înțeles această chestie și chiar dacă și-au păstrat valorile, au adoptat sistemul occidental”, a explicat Doru Bușcu.
Războiul din Ucraina necesită un anumit tip de echipament militar
„Războiul n-ar trebui să trezească din somn generalii?”, l-a întrebat Ionuț Cristache.
„Ar trebui să înțeleagă!”, a fost răspunsul lui Doru Bușcu.
„Armata are nevoie exact de obuzierele care lipsesc, echipamentul de care avem nevoie poate fi cumpărat din America, însă, în acest moment echipamentele pe care le cere un război de tipul celui Ucraina sunt altele de cele pe care le avem noi. O dronă costă 10.000 dolari, o rachetă Patriot un milion de dolari.
Ce este important, dacă rachetele și avioanele pot veni foarte repede pe calea aerului, celelalte echipamente n-au cum să ajungă, ajung în săptămâni, poate luni. De aceea, acestea trebuie să fie deja aici. Dacă se întâmplă o incursiune și tu nu le ai durează niște luni.
Nici NATO nu are cum să trimită 300 de tancuri, asta trebuie să înțeleagă. Mă bucur ca au ieșit să anunțe, nici nu contează ce achiziționăm, că ne lipsesc toate. Este foarte bine că luăm banii aăa, ajungeau la Guvern care îi risipea ajungau la alt baron local”, a adăugat celebrul jurnalist.