MOARTEA smartphone-urilor: De ce erau mai bune mobilele de acum 10 ani

După o zi de trimis mesaje, e-mailuri și căutări pe internet, smartphone-ul este mort. Acesta este blestemul lumii moderne, însă înainte nu se întâmpla asta.

Telefoanele simple din trecut funcționau zile întregi fără a fi reîncărcate. Ce s-a schimbat între timp sau mai important, ce au de gând să facă producătorii de telefoane în această privință ?

Marea diferență stă evident în evoluția tehnologiei. Înainte vorbeam la telefoane 2G care utilizau vechile rețele GSM. Bateria acestor dispozitive putea să țină și o săptămână, în principal pentru că nu aveam prea multe pretenții de la ele. De cealaltă parte, smartphone-urile au devenit niște computere puternice deoarece trebuie să facă conexiuni puternice cu rețelele wireless. Și când fac aceste conexiuni li se cere să proceseze fișiere video, care consumă enorm de multă energie.  

Dr. Angela Nicoara, cercetător în cadrul Deutsche Telekom, alături de profesorul Dan Boneh de la Stanford University au condus un experiment în care s-a conectat un aparat de măsură de ultimă generație la bateria unui smartphone, care în mod normal înmagazinează între 15.000 și 20.000 de jouli de energie.

Doar apăsând pe butonul „go“ al dispozitivului mobil pentru a accesa rețeaua de internet s-au consumat 12 jouli. Asta înainte ca măcar un byte de informație să fie descărcat de pe internet. La accesarea unor pagini web neoptimizate, precum Apple.com, consumul necesar se ridică la 34 de jouli – de 11 ori mai mult decât la accesarea platformei online a BBC.

Un alt consumator de baterie sunt fișierele CSS, care spun unui browser cum să aranjeze o pagină de internet. „Un exemplu clasic este acela în care rulăm o aplicație care se reîncarcă automat la fiecarre 20 sau 30 de secunde și trimite câte un byte de informație. Acest lucru menține radioul în permanență activ. Dar nu trebuie să se întâmple neapărat asta. O asemenea activitate nu ar trebui să consume practic nimic, dar sfârșește prin a extrage cantități foarte mari de energie, din cauza setărilor implementate de rețea“, spune Hari Balakrishnan, profesor în cadrul Massachusetts Institute of Technology (MIT).

O soluție aparentă la consumul imens de energie ar fi utilizarea unei baterii mai mari, dar dintre toate componentele pe care le au noile dispozitive mobile, bateria este cea care reprezintă o tehnologie cu adevărat matură. Introducerea pe piață a bateriei reîncărcabile litiu-ion în 1990 a fost un pas important în industrie. Dar de atunci, în timp ce orice parametru al telefonului se dublează într-un an sau doi, dublarea performanței bateriei se face abia într-un deceniu.

Se fac o serie de eforturi pentru îmbunătățirea tehnologiei pe care o folosește bateria, dar ar mai putea exista o alternativă: colectarea de energie din mediul înconjurător.

SURSA: BBC