Un dar ceresc pentru credincioșii români: Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena vor veni în România
Cu adâncă bucurie duhovnicească, credincioșii ortodocși din întreaga țară sunt chemați să ia parte la un eveniment de o însemnătate aparte: moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse în pelerinaj la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești-Vlașca, județul Teleorman.
Sfântul odor, purtător de har și binecuvântare, va fi adus de la biserica romano-catolică dedicată Sfintei Elena din Veneția și va rămâne spre închinare în perioada 30 aprilie – 8 mai.
Sfânta Elena, cea care a descoperit Cinstita Cruce a Domnului, a fost o lumină a credinței creștine în primele veacuri, ctitorind biserici în locurile sfinte ale Nașterii și Învierii Mântuitorului. După ce a fost înmormântată la Roma, Italia, moaștele sale au fost transferate la Constantinopol – Noua Romă, oraș ctitorit de fiul său, Sfântul Constantin cel Mare.
De-a lungul istoriei, moaștele sale au străbătut un drum încercat. În anul 1211, în timpul cruciadelor, au fost duse de cavalerii apuseni la Veneția, unde au rămas timp de opt secole. În vremurile noastre, acest odor de mare preț a fost scos pentru prima dată din Veneția spre cinstire la Atena, în 2017. Acum, România devine a doua țară ortodoxă care primește acest dar ceresc.
Un prilej de sărbătoare pentru credincioșii ortodocși
„În fiecare an, în Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, Mănăstirea Pantocrator îmbracă haine de sărbătoare, pentru că s-a creat o tradiție frumoasă încă din 2015, prin care la mănăstire se organizează un pelerinaj cu moaște. Aceste evenimente duhovnicești sunt organizate în primul rând în cinstea primei martore a Învierii Domnului, Sfânta Mironosiță Maria Magdalena ocrotitoarea mănăstirii noastre, dar s-a îndătinat ca să fie aduse și alte sfinte moaște.
Nu întâmplător, atât Sf. Maria Magdalena, cât și Sf. Împ. Elena, poartă titulatura de întocmai cu Apostolii: una a fost martoră și propovăduitoare a Învierii Domnului, iar cealaltă a descoperit cinstita Cruce a Domnului în cetatea Ierusalimului și a fost principala ctitoră a primelor biserici construite la locul Nașterii Domnului și la locul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
Anul acesta, în care Patriarhia Română împlinește 100 de ani, bucuria evenimentelor aniversare ale Centenarului Patriarhiei Române va fi sporită și de acest eveniment duhovnicesc”, a declarat Arhim. Serafim Baciu, Vicar Administrativ al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului, pentru Basilica.ro.
Programul pelerinajului
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena vor fi aduse în România în 30 aprilie și vor poposi, mai întâi, la Catedrala Patriarhală din București, locaș ocrotit de Sfânta Elena și de fiul său, Sfântul Constantin. Credincioșii se vor putea închina între orele 15:00 și 18:00. În aceeași zi, la ora 19:30, moaștele vor ajunge la Mănăstirea Pantocrator.
În timpul pelerinajului, mănăstirea va marca două sărbători deosebite: pomenirea Mutării moaștelor Sfintei Maria Magdalena (4 mai) și hramul bisericii mari a mănăstirii (8 mai).
Totodată, în perioada 5-6 mai, la Alexandria și la Mănăstirea Pantocrator se va desfășura Simpozionul Național „Credință, slujire și istorie în context eclezial și național”, eveniment dedicat celor 100 de ani de Patriarhie Română și celor 1700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic, convocat de Sfântul Împărat Constantin cel Mare.
Un eveniment de suflet pentru românii care poartă numele Sfintei Împărătese
În acest an binecuvântat, în care Patriarhia Română celebrează centenarul, venirea moaștelor Sfintei Împărătese Elena devine o rază de lumină pentru credincioși. Aproximativ 1 milion de românce poartă numele Elena, nume încărcat de har și speranță, legat de viața și credința acestei mari sfinte.
Fie ca această sărbătoare să aducă pace, întărire în credință și binecuvântare tuturor celor care vor veni cu inimă curată să se închine!