Dupa ce isi face o parere despre ceea ce ar putea comanda, clientul apeleaza la o firma specializata (este necesar ca aceasta sa aiba angajati arhitecti specializati). Aceste firme lucreaza in majoritatea cazurilor cu pal melaminat si MDF, materiale care se preteaza la stilul modern. Pentru stilul clasic pretentios – din lemn masiv (la preturi mari) sau stilul casnic banal, mobila se cumpara direct din magazine.

E importanta comunicarea cu specialistul

Simona Nicolau, director al departamentului de design al firmei Maria Design, spune ca importanta este discutia cu clientul, caruia i se spune cum poate utiliza mai bine spatiul. „Clientii vor modele speciale, baruri originale, paturi foarte mari, uneori se fac concursuri intre prieteni pe teme de mobilier.” Mobila comandata presupune respectarea dorintelor clientilor, in paralel cu respectarea de catre acestia a conceptului elaborat de catre specialisti, spune si arhitectul Maria Florea. „Dupa ce stabilim impreuna cu clientul dimensiunile, materialele, culorile, accesoriile, facem un desen si apoi o oferta de pret aproximativa. Daca clientul accepta, semneaza un contract. Dupa asta, nu se mai pot face decat modificari simple. Executia dureaza cam trei saptamani. Avem o libertate mare de a realiza concepte variate; se pot alatura materiale si vopsele diferite.” Se pot alatura chiar si stilurile clasic si modern, evident, cu respectarea unor principii. Mobila neagra din lemn masiv, de exemplu, poate fi completata cu materiale moderne din sticla combinata cu inox. De asemenea, produsele de serie pot fi completate si cu piese de comanda.
Preturile variaza in primul rand in functie de dimensiuni si materiale. In ordine, cel mai scump e lemnul, urmeaza MDS, fierul si palul. Pentru bucatarii, echipate sau nu cu electrocasnice, mobilarea costa de la 24 milioane de lei in sus, in functie de dimensiuni, dotari, accesorii, materiale. Pentru baruri de bucatarie sau sufragerie – cu diferite accesorii pentru sticle, spoturi, polite de sticla – incepand de la sase milioane. In ce priveste „dressing-urile”, se concep spatii pentru haine, sertare, rafturi, preturile variind in functie de compartimentare, dimensiuni, usi, in jur de 22-26 de milioane. Mobila de dormitor, de regula cu dulapuri cu usi culisante, compartimentare la alegere si cu paturi de diferite dimensiuni, in diferite variante, costa minimum 20 de milioane. Usile culisante (la moda sunt mai ales cele cu oglinzi) costa doua milioane pe metru patrat, iar pretul minim al unei biblioteci este de 18 -20 de milioane.     

Materiale pentru mobila

PAL – material obtinut din aschii de lemn presate, are avantajul de a nu se deforma in timp, este livrat in placi ce se pot decupa in diferite forme si poate fi finisat divers. Nu este recomandabila folosirea in baie sau pentru fronturi de bucatarie.
· PAL caserat – cu hartie, nu are o rezistenta mare a suprafetei, este o varianta economica.
· PAL melaminat – ofera o rezistenta medie a suprafetei, este disponibil intr-o gama variata de culori.
· PAL furniruit – de diferite esente, poate fi colorat cu diferite baituri, poate prezenta diferente de culoare de la un reper la altul, potrivit in interioare clasice.

MDF – din pasta de lemn presata, este cel mai modern material, nu se deformeaza, poate fi curbat, cu margini rotunjite, in diferite modele, poate fi finisat divers. Se poate folosi in intreaga casa, chiar in combinatie cu PAL.
· MDF vopsit – orice culoare, mat, lucios, matasos, recomandabil pentru utilizare chiar si in medii umede. Optiune potrivita pentru interioare moderne, luxoase. Suprafata e destul de sensibila.
· MDF plastifiat – acoperit cu o folie PVC, cu diferite decoruri, de la lemn la efecte speciale. Potrivit pentru utilizarea la mobilierul din intreaga casa, armonizarea putand fi facuta atat cu decoruri clasice (mai ales la bucatarii), cat si moderne. Confera cea mai mare rezistenta suprafetelor.

LEMN MASIV – traditional, confera caldura, potrivit in interioare rustice, case de vacanta. Esentele folosite sunt de la cel mai ieftin, brad, la esente rare, extrem de scumpe. Finisarea se face cu vopsea si lacuri. Daca materialul nu este uscat corespunzator, se deformeaza in timp.
FIER FORJAT – pentru locuinte moderne sau case de vacanta, rustice.

Cum se Intretine mobila
· Piesele de mobilier din lemn se utilizeaza in incaperi incalzite, departe de peretii cu igrasie sau de sursele de caldura.
· Asezarea mobilierului se face pe suprafete plane, evitandu-se schimbarile de temperatura, curentii de aer sau expunerea la soare.
· Pe suprafetele mobilierului nu se asaza direct obiecte fierbinti, umede, lipicioase, murdare sau care produc zgarieturi.
· Praful se sterge cu o carpa moale si uscata.

Calitatile unei firme care ofera mobila de comanda

· Existenta unui show-room.
· Conceptia produselor este facuta de catre profesionisti, designeri sau arhitecti specializati in mobilier. Conceptia se face doar in urma vizionarii spatiului.
· Prezentarea unui portofoliu de lucrari, de preferinta fotografii ale lucrarilor proprii, experienta in domeniu.
· Existenta dotarilor tehnice si a personalului specializat, a unui portofoliu de clienti satisfacuti.
· Folosirea de materiale si feronerie de calitate (balamale cu trei grade de reglaj, picioare care sa preia denivelarile pardoselii, canturi ABS pentru PAL), fara improvizatii.
· Incheierea unui contract de executie, in care sa se mentioneze clauze privitoare la termenul de livrare, transport, costuri totale, data platii, penalizari, garantii si postgarantie.
· Bazati-va pe recomandarile altor clienti.
· Analizati ofertele nu doar dupa pret, ci si dupa materialele folosite, personalul care va consiliaza, finisajele, accesoriile, costurile suplimentare (daca se percep taxe de transport, montaj).

Accesorii

· scurgator de vase – se monteaza intr-un corp superior, de obicei deasupra chiuvetei
· cos de gunoi – se monteaza sub
chiuveta
· dozator de detergent
· cos de sticle – se amplaseaza in apropierea aragazului
· cos de detergenti – se amplaseaza in apropierea chiuvetei
· spoturi – confera farmec bucatariei, dar sunt si folositoare pentru iluminarea fronturilor de lucru