Atunci cand ne aflam la picnic, in gradina, la mare sau la munte, dorim ca pe langa aerul curat sa beneficiem si de confortul oferit de mobilierul din locuinta. Deci ne va trebui ceva similar ca utilitate, dar mult mai usor. In plus, materialele din care sunt realizate articolele de plaja si gradina trebuie sa fie rezistente la variatiile de temperatura, intemperii si radiatii ultraviolete.
Pe piata, aceste articole se gasesc destul de greu. Nu pentru ca nu ar exista, ci pentru ca comercializarea lor nu se face in mod organizat. Fiind articole sezoniere, numarul firmelor care comercializeaza numai articole de plaja si gradina sunt foarte putine. Magazinele cu profil sportiv pot constitui un reper pentru cei in cautare de astfel de articole. Sa nu va mire daca atunci cand intentionati sa achizitionati articole de plaja sau gradina va trebui sa colindati trei-patru zile prin magazine in cautarea unui set complet de mobilier si accesorii! Sunand la producatorii prezentati in tabelul alaturat, puteti afla adresa magazinului unde isi desfac produsele, in orasul dvs. (daca exista).
Mobilierul pentru picnic (plaja, gradina) poate fi gasit in diverse forme si culori. In functie de preferinte, se pot alege modele simple sau scaune si mese viu colorate (desene florale, figuri geometrice). De asemenea, si materialele din care sunt confectionate pot fi de mai multe tipuri. Scheletul poate fi realizat din diverse materiale: lemn, aluminiu, fier. Panza de sustinere este impregnata cu substante speciale pentru a rezista la intemperii si la razele ultraviolete. Scheletele din aluminiu sunt pe cat de aspectuoase, pe atat de scumpe. Daca va aflati in fata unui scaun (pat, masa) pliant cu scheletul vopsit si altul nichelat, alegeti-l pe cel din urma, pentru ca vopseaua sare usor, iar rugina abia asteapta sa iasa din somaj si sa treaca la treaba. Pe langa produsele cu schelet mai exista si cele realizate integral din plastic sau din lemn. Cele din plastic sunt recomandate mai ales pentru gradini sau terase. Scaunele se gasesc in mai multe variante: clasice, fotolii sau sezlonguri. Cele din urma pot fi prevazute cu rotile, pentru a se muta mai usor, si se pot regla in pozitii diferite.
Umbrela este un articol de plaja (sau gradina) de mare importanta. La alegerea ei se va tine cont de modul de sustinere. Poate fi infipta in nisip (pamant) sau poate fi asezata intr-o forma speciala care se va umple cu nisip sau cu apa. De asemenea, este recomandat sa se achizitioneze umbrele care sa permita inclinarea palariei sub diferite unghiuri. In acest mod nu va mai fi nevoie sa o mutati dupa soare.
Daca mai exista loc in portbagaj, puteti achizitiona si un carucior pentru servit, iar daca este vorba de aranjarea terasei sau gradinii, incercati sa gasiti locul unui leagan.
Oferta magazinelor specializate de articole de plaja si gradina este completata cu succes de micii comercianti care isi expun marfa pe langa pietele din marile orase. Acestia vand – la preturi fara concurenta – maruntisuri de mare necesitate la plaja sau picnic: palarii, prosoape, colaci, papuci etc.    

Aurelian Buliga