Apartamentele de bloc construite in ultimele decenii au o compartimentare rigida. Una dintre probleme o constituie faptul ca locul de servit masa si locul de conversatie trebuie sa imparta aceeasi camera. Din acest motiv, zona de zi a casei – livingul, bucataria si chiar holurile – este supraaglomerata cu mobila.
Cum o casa mai mare si in care sa incapa toate bunurile achizitionate de-a lungul vietii costa mult, proprietarii recurg la tot felul de artificii, mai mult sau mai putin reusite, pentru a „mari” spatiul.
Una dintre interventiile cel mai des intalnite este inlaturarea unor pereti despartitori. Se poate apela
si la altele, cum ar fi renuntarea la unele obiecte de mobilier demodate – servante, vitrine incarcate cu portelanuri, ceramica etc. – sau adoptarea unui stil ceva mai liber. Acesta consta in schimbarea locului de servit masa cu un blat inaltat fata de mobilierul de bucatarie, cu scaune pe masura.
Tinerii isi aduc
barul acasa
Preferat indeosebi de cei tineri, acest mobilier de tip bar reflecta un mod de viata mai relaxat, prin care se incearca aducerea in locuinta proprie a unor elemente din afara casei: o gustare la un fast-food sau o bere la barul favorit din oras.
Un astfel de mobilier este avantajos din doua puncte de vedere. Pe de o parte, poate suplini total locul de luat masa, salvand mult spatiu, iar pe de alta parte, este o solutie daca nu mai ieftina, cel putin moderna, fata de achizitionarea unei mese cu cateva scaune.
„Din punct de vedere functional, cea mai eficienta varianta de amplasare a unui mobilier de tip bar intr-o locuinta de dimensiuni relativ reduse este intre locul de luat masa din living, daca exista, si bucatarie. in cazul in care separarea celor doua incaperi se face printr-un zid de compartimentare, fara rol structural si care se poate inlatura, atunci barul poate constitui o articulatie intre bucatarie si living”, afirma Dan Marin, arhitect. „Este totusi indicat ca o astfel de interventie sa se rezolve o data cu amenajarea intregii zone de zi, pentru a evita deranjul si, eventual, cu ajutorul unui specialist”, a continuat arhitectul.
Daca o astfel de amplasare este posibila, restul amenajarii sta la dispozitia oricui si depinde de imaginatia fiecaruia. Putini stiu ca acest tip de mobilier poate indeplini si functia de depozitare. Deasupra blatului se poate atarna un element orizontal, putin coborat fata de tavan, din acelasi material cu blatul, eventual cu spoturi de lumina. Pe acesta se monteaza un suport metalic pentru pahare, la vedere, care se manevreaza usor de pe ambele parti ale blatului. in lateral, daca mai este loc, pot sta suporturi metalice pentru sticle. Astfel se poate crea o separare virtuala intre cele doua incaperi, asigurand comunicarea vizuala si, nu in ultimul rand, senzatia de spatiu. Din acest motiv, racordurile dintre finisajele peretilor si ale pardoselii, in cazul in care nu sunt aceleasi in ambele incaperi, trebuie executate cu multa grija. inchiderea temporara dintre bucatarie si living se realizeaza prin dispozitive de culisare, pe verticala sau pe orizontala.
Latura estetica
nu trebuie neglijata
Blatul propriu-zis, situat la un metru si douazeci de centimetri
fata de nivelul pardoselii, se poate prinde in diverse moduri: fie de
mobilierul de bucatarie, la partea exterioara sau superioara, fie de peretele despartitor, in cazul in care acesta se reconstruieste pana la nivelul blatului.
Daca peretele se inlatura complet, este nevoie de un element vertical, care sa se asorteze cu restul camerei si care sa acopere spatele mobilierului de bucatarie. O solutie ar putea fi intoarcerea finisajului de pardoseala, pe plan vertical, preferabil in contrast de culoare cu cel al peretilor, pana la blat. Dar aceasta tine numai de preferintele, posibilitatile, dar, mai ales, de imaginatia proprietarilor.
Se recomanda alegerea unor materiale sau combinatii de materiale care sa corespunda din punct de vedere estetic si sa se asorteze cu restul mobilierului existent sau cu mobilierul care urmeaza a fi achizitionat. Este valabil si pentru scaunele de la bar, a caror tapiserie poate fi din acelasi material si de aceeasi culoare cu mobila din living.
in cazul in care se doreste o astfel de interventie, este important sa
nu se recurga la compromisuri majore. Acestea pot fi cauzate in mare parte fie de lipsa de spatiu, fie de anumite capricii care, in mod normal, trebuie sa se desfasoare intre anumite limite.
Ana Cristina Moldovan