MApN spune că ordinele de chemare nu au legătură cu mobilizarea
MApN, reprezentat de generalul Constantin Spînu, explică faptul că oamenii care au făcut armata pot primi ordine de chemare la centrele militare. Aceste ordine pot fi primite și la 20-30 de ani de la finalizarea armatei. Cu toate astea, oficialul susține că aceste acțiuni nu au legătură cu războiul din Ucraina. El încearcă să liniștească populația, în rândul căreia au apărut zvonuri despre o mobilizare secretă.
Reprezentantul MApN anunță că anumiți oameni primesc ordinele de chemare deoarece persoanele care au terminat armata înainte de anul 2007, sunt considerați, prin lege, rezerviști. Acest lucru va fi valabil până când vor împlini vârsta de 55 de ani.
Totodată, ordinele sunt trimise doar ca formă de actualizare a datelor referitoare la rezerviștii armatei.
Legea care permite acest lucru este Legea 446/2006 (Art. 46, lit.c, art. 51, art. 67 și art.75). Aici aflăm că „centrele militare pot chema recruţii şi militarii rezervişti pentru precizarea unor date în legătură cu situaţia lor militară o dată pe an”.
Deși Ministerul Apărării a emis numeroase comunicate prin care a combătut zvonul unei presupuse mobilizări secrete, acesta a continuat să existe.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării oferă lămuriri
Constantin Spînu a precizat că aceste ordine vor fi primite de către toți bărbații care au terminat stagiul militar obligatoriu, până la suspendarea lui în 2007. Acest lucru se întâmpla deoarece ei au intrat în evidențele de rezervă ale armatei. Menținerea unei baze de date actualizate este un lucru esențial în vederea unei viitoare mobilizări.
„Prin Legea 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare fiecare persoană care a satisfăcut serviciul militar are obligații militare în rezervă. Serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în România în anul 2007.
Persoanele de genul masculin, care până în anul 2007 au satisfăcut serviciul militar, figurează în evidențele de rezervă ale armatei pe niște state de organizare care sunt puse în aplicare atunci când în România se decretează stare de război sau stare de necesitate. Atunci se activează și încadrarea unităților care sunt create doar pentru aceste stări la mobilizare.
De când există România ca stat modern, a avut proceduri de ținere a evidenței rezerviștilor. Legea din 2006 prevede ca, în fiecare an, centrele militare județene și de sector din București să desfășoare activitate de actualizare a bazelor de date cu rezerviști.
Și acum, în cazul unei persoane, care a făcut armata înainte de 2007, la trecerea în rezervă a primit un livret militar care atestă calitatea de rezervist și care avea atașat niște documente privind unitatea la care trebuie să se prezinte în cazul de mobilizare al armatei”, a declarat, generalul Constantin Spînu pentru Fanatik.
Rezerviștii armatei vs rezerviștii voluntari
Rezerviștii voluntari sunt plătiți de armată și participă la două săptămâni de instrucție pe an. Această categorie de personal are un rol important în completarea și consolidarea rezervei armatei, contribuind la creșterea capacității de mobilizare în cazul unor situații de criză sau conflict.
Este posibil ca oamenii să confunde termenii sau să nu cunoască diferența dintre rezerviștii voluntari și rezerva armatei. Aceștia din urmă reprezintă în general persoanele care au trecut prin serviciul militar obligatoriu sau au avut calitatea de militar în trecut și care pot fi chemate în serviciul militar în situații de urgență.
„După 2007, după ce s-a suspendat serviciul militar obligatoriu, a trebuit să fie găsite soluții pentru împrospătarea acestei rezerve. Una dintre soluții au fost rezerviștii voluntari. Adică, orice cetățean român, bărbat sau femeie, poate să se ducă la un centru militar și să se înroleze.
Noi scoatem anual la încadrare undeva la 2-3.000 de posturi de rezerviști voluntari, pe toate categoriile, soldați, maiștrii, subofițeri”, a mai declarat el.
Ce se întâmplă când ești chemat la centrele de recrutare
Aceste ordine de chemare, potrivit oficialului MApN, sunt primite doar atunci când apar schimbări în evidența rezervistului. Ele se pot referi la unitatea la care ar urma să fie mobilizat.
Totodată, se pot referi și la ieșirea din evidență a celor de peste 55 de ani. Rezerva armatei include 50.000 de oameni, în timp ce efectivele ei active se ridică la 70.000.
„Rezerviștii pot fi menținuți în evidențe până la 55 de ani – cei care au avut calitatea de soldat sau caporal – sau 62 de ani în cazul subofițerilor, maiștrilor militari și ofițerilor. În fiecare an, cei care depășesc aceste limite de vârstă sunt scoși din evidențele militare, iar în locul lor sunt aduși cei care sunt rezerviști, dar care nu fuseseră repartizați în ștatele de organizare sau care sunt pur și simplu mutați pe alte funcții.
Doar aceștia vor fi convocați la centrele militare, deci doar în situația în care în evidența rezervistului intervin modificări, i se schimbă unitatea la care sunt repartizați, nu fusese repartizat până atunci – centrul militar din județul respectiv îi trimite rezervistului oricând un ordin de chemare pentru a evita aglomerați.
Actualizarea evidenței de rezervă a armatei este o obligație legală care se efectuează în fiecare zi din an. Oamenii sunt chemați doar în situațiile în care în evidențele centrelor din județ apar astfel de modificări. Durează câteva minute această verificare și asta este tot. Toată această panică, artificial creată, nu are un fundament real. Nu avem în plan să deranjăm oamenii. Ei sunt chemați doar atunci când apar modificări în evidențele militare”, a mai precizat generalul Constantin Spînu.
Constantin Spînu combate zvonurile mobilizării secrete
În contextul războiului din Ucraina, banalele ordine de chemare au provocat mare panică printre români. Aceștia cad plasă unor știri false (fake news). Generalul Spînu aduce precizări importante pentru a lămuri situația. Potrivit lui, sunt doar exemple de dezinformare.
„Este un mit, ori de câte ori cineva pune pe internet un astfel de ordin de chemare la centrul militar vedem speculațiile din spațiul public cum că România s-ar pregăti pe ascuns pentru mobilizare. Nimic mai fals. Mobilizarea este prevăzută ca procedură în Constituția României. Nu se poate face pe ascuns. Se face prin decret prezidențial și hotărârea Parlamentului, și din acel moment legislația este foarte clară cine trebuie să se prezinte la mobilizare.
Pe aceste ordine chiar scrie, „prezentarea dumneavoastră la centrul militar nu poate avea ca obiectiv concentrarea sau mobilizarea dumneavoastră”. Și atunci, dacă o persoană nu a fost niciodată deranjată în 30 de ani de când a terminat armata și acum a primit un astfel de ordin nu are niciun motiv să fie panicat. Este doar aplicarea unei legi, în vigoare din 2006. Nu are nimic de-a face cu Ucraina. Legea va fi în vigoare și după ce se va termina războiul din Ucraina”, spune generalul Spînu.