Economia Rusiei a fost puternic afectată de sancțiunile comunității internaționale după invazia militară din Ucraina. În plus, mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin luna trecută are un potențial și mai mare să încetinească evoluția economică a Rusiei.
În contextul în care sute de mii de bărbaţi au fost înrolați în armată, sau au părăsit ţara, incertitudinea cu privire la investiţiile economice a crescut din nou. Economia Rusiei pare să fi rezistat mai bine decât se estima iniţial, după ce Occidentul a impus o serie de sancțiuni usturătoare ca reacție de răspuns a războiului din Ucraina, a relatat Reuters.
„Declararea mobilizării şi extinderea sancţiunilor riscă să demareze al doilea val al crizei economice”, a afirmat Evgeny Suvorov, economist la CentroCreditBank, care se aşteaptă ca ritmul de contracţie a economiei ruseşti să se agraveze la sfârșitul anului 2022.
Săptămâna trecută, preşedintele Vladimir Putin a anunțat că vânzările cu amănuntul au scăzut în ultima săptămână a lunii septembrie şi a ordonat Executivului de la Moscova să identifice soluții pentru a stimula cererea de consum. Putin însă nu a recunoscut că reducerea vânzărilor cu amănuntul se datorează mobilizării parțiale a rezerviștilor din 21 septembrie.
Economia Rusiei se află într-un mare pericol
Datele publicate marţi de Banca Centrală a Rusiei au arătat că activitatea economică s-a redus considerabil la afârșitul lunii septembrie. „Ne aşteptăm să vedem un declin de două cifre al vânzărilor de retail în lunile următoare, în special pentru produsele scumpe non-alimentare”, a declarat economistul de la Renaissance Capital, Sofya Donets.
Analiştii intervievaţi de Reuters luna trecută se aşteptau ca PIB-ul Rusiei să se contracte cu doar 3,2% în acest an, urmând ca anul viitor să se înregistreze o nouă contracţie de 2,5%. Însă, în situația în care Moscova îşi intensifică acţiunile militare în Ucraina, revenire economiei Rusie ar putea fi acum pusă în pericol. „Principala consecinţă a mobilizării este pierderea de capital uman”, a afirmat economistul Natalya Zubarevich.
Între 0,4% şi 1,4% din forţa de muncă a Rusiei a fugit din ţară, sau au fost înrolați în cadrul forţelor armate
Presa din Rusia a estimat că aproximativ 700.000 de persoane au fugit din ţară de la anunţarea mobilizării, însă Kremlinul a dezminţit aceste cifre.
Dmitry Polevoy, director de investiţii la Locko Invest, a estimat că undeva între 0,4% şi 1,4% din forţa de muncă a Rusiei a fugit din ţară, sau au fost înrolați în cadrul forţelor armate. Polevoy a declarat că mobilizarea rezerviştilor este o adevărată lovitură pentru demografia din Rusia. „Anterior era posibil să se mizeze exclusiv pe capitalul uman pentru a susţine economia, acum o parte a acestui capital uman productiv este mobilizat iar o altă parte pleacă din ţară”, a spus Polevoy.
În plus, caracterul neclar al mobilizării parțiale a pus presiune asupra unor Ministere să obţină scutiri pentru unii angajaţi ai lor. Cele mai afectate ar urma să fie micile firme. „Cel mai grav va fi pentru IMM-uri, care nu au oportunitatea de a face lobby pentru scutiri şi în cazul cărora pierderea a doi-trei angajaţi cheie poate ucide o firmă „, a afirmat Natalya Zubarevich.