Solutia clasica pentru acoperirea pardoselii consta i montarea de parchet si acoperirea acestuia cu covoare, solutie ramasa cea mai scumpa varianta, din cauza materialelor, dar mai ales a costului manoperei. Reducerea costurilor a impus pe piata variante mult mai ieftine si mai practice. Un grad de confort foarte bun poate fi obtinut daca pardoseala din beton este acoperita cu linoleum si mocheta. Costurile se reduc si mai mult, deoarece mocheta poate fi lipita direct pe pardoseala, iar linoleumul, la rindul lui, nu trebuie neaparat acoperit cu mocheta.
Indiferent de model sau pret, structura mochetelor este identica: spre deosebire de covoarele clasice, sunt confectionate din doua straturi unul de suport, si al doilea, de rezistenta, pe care se circula. Suportul este confectionat, de regula, din latex sau iuta, mai rar din spuma de vinil sau cauciuc cu nopsuri antiderapante. Faptul ca de regula, i magazine se gasesc mochete cu suportul confectionat din latex sau iuta se explica prin pretul mai redus. Stratul de deasupra este realizat din polipropilena, polyamid, lina naturala sau diverse combinatii itre aceste materiale.
Mai nou-aparute pe piata sunt modelele de mocheta compuse din doua elemente distincte: o folie mai groasa ce preia sarcina de izolare termica si fonica, iar deasupra un strat subtire de mocheta cu rol de rezistenta la uzura si decorativ. Principalul avantaj al acestui sandvis consta i posibilitatea schimbarii doar a stratului cu rol estetic, la un pret mult mai redus. Sunt montate de regula i locuinte, datorita gradului superior de confort. Sistemul este des utilizat i Occident, unde mochetele se schimba la circa cinci-sase ani, o data cu redecorarea locuintei. Pe piata rominesca nu au cautare din cauza pretului, dublu fata de o mocheta normala, si a perioadei mult mai lungi de utilizare i locuintele autohtone. „Cele mai vindute modele sunt si cele mai ieftine, pretul fiind principala caracteristica de selectie a cumparatorilor romini”, declara dl Romulus Vasile, director general al Ro-Ger, importator si distribuitor de mochete. Preturile pleaca de la un minim de trei marci (32.000 lei) pe metrul patrat, maximul putind urca si la 100 marci (1.100.000 lei) metrul patrat. Cele mai itilnite preturi i magazine sunt i jurul a 80.000 lei/mp si 150.000 lei/mp pentru mochetele buclate. Latimile standard sunt de 2; 3,66; 4; 5 si 5,66 metri, uzuala fiind latimea de 4 metri. Lungimea mochetei dintr-un sul variaza itre 25 si 50 metri.
Mocheta tip dale este cea mai practica
Foarte practice sunt mochetele tip dale, patrate, cu latura de 50 cm. Pe linga montajul simplu i cazul patarii sau deteriorarii, poate fi schimbata o singura dala, si nu itreaga mocheta.
Dalele de mocheta sunt ceva mai scumpe, deoarece suportul trebuie sa fie mai rigid, fiind realizat, de regula, din cauciuc, iar procesul de fabricatie presupune pierderi, care se regasesc i costuri. Nu trebuie neaparat sa fie lipite de pardoseala, fiind recomandate i cazurile cind sunt necesare interventii repetate la instalatiile igropate sub planseu. Dalele de mocheta sunt ambalate i cutii, o cutie continind 5 metri patrati.
Linoleumul nu mai are nevoie de o prezentare speciala, fiind prezent pe piata de decenii. Noutatea i domeniu o reprezinta placile din linoleum autoadezive. Acestea au i compozitie trei straturi: unul din vinyl pur, altul din vinyl omogen, al treilea fiind pelicula care da modelul placii si rezistenta la uzura. Dimensiunile sunt de 30,5×30,5 cm, pentru acoperirea unui metru patrat fiind necesare 10,75 placi. Sunt ambalate cite 45 de placi itr-o cutie, reprezentind 4,18 mp/cutie. Adezivul este protejat de o hirtie cerata ce se ideparteaza la montare. Avantajele sunt date de montarea usoara, manopera zero si schimbare foarte usoara a uneia sau mai multor placi. in cazul deteriorarii unei placi, cu ajutorul unei surse de caldura (fier de calcat), placa deteriorata se icalzeste si se ilocuieste extrem de rapid. Dezavantajele sunt ca nu pot fi montate pe suprafete cu icalzire prin pardoseala si ca necesita o suprafata fara asperitati si porozitati, ceea ce presupune corectarea cu ajutorul unui material auxiliar.
Sfaturi pentru fixarea mochetei
Pentru montare este suficienta o placa de beton, cu cit mai putine asperitati si cu o porozitate redusa. Pentru o planeitate cit mai buna, este bine ca suprafata sa fie rectificata cu ajutorul unei sape autonivelante, rezultatele fiind i acest caz optime. Pentru lipire trebuie evitat prenadezul, din cauza mirosului neplacut ce se impregneaza i mocheta, fiind recomandati adezivii acrilici pe baza de apa. Pentru prinderea mochetei mai sunt necesare asa-numitele plinte, care se monteaza la baza peretilor. Pretul acestora variaza itre 20.000 si 150.000 lei metrul liniar, i functie de material si modul de prindere. in dreptul usilor se monteaza baghete de trecere, necesare mai ales cind se face trecerea de la gresie la mocheta. Este recomandat ca aceste plinte sa fie flexibile, ca sa se muleze dupa curburile peretilor, apartamentele avind deseori geometria peretilor neregulata. Din acest motiv mocheta trebuie croita la fata locului, pentru a evita surprizele neplacute. A
Mochetarea locuintei costa 10 milioane lei
7 septembrie 2000, 12:00
Ultima modificare în 7 septembrie 2000, 15:00
Solutia clasica pentru acoperirea pardoselii consta i montarea de parchet si acoperirea acestuia cu covoare, solutie ramasa cea mai scumpa varianta, din cauza materialelor, dar mai ales a costului manoperei. Reducerea costurilor a impus pe piata variante mult mai ieftine si mai practice. Un grad de confort foarte bun poate fi obtinut daca pardoseala din beton este acoperita cu linoleum si mocheta. Costurile se reduc si mai mult, deoarece mocheta poate fi lipita direct pe pardoseala, iar linoleum
Etichete: arhiva,
mocheta
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Ultima zi de subscriere pentru titluri de stat
- Un personaj apolitic cu multiple legaturi i politica
- Antibiotice va investi 600.000 dolari
- Omul care a facut din cititul presei o afacere profitabila
- Anca, sefa de milioane
- Basescu este i razboi cu 300.000 de bucuresteni
- Sectoarele trag de banii municipalitatii
- Firmele lui Paunescu pot salva onoarea lui Pazara
- Melescanu face afaceri cu banci populare
- O noua transa Phare ia calea regiunilor