Modalitatea prin care dosarele DNA cu fraude din fonduri europene ajung la Parchetul European. Crin Bologa a explicat tot procesul

DNA

Procurorul șef DNA, Crin Bologa, a explicat procedura prin care Parchetul European va prelua dosarele cu fonduri europene de la DNA. Explicațiile acestuia vin în contextul în care Parchetul European își începe activitatea de la 1 iunie 2021.

Modalitatea prin care dosarele DNA cu fraude din fonduri europene ajung la Parchetul European. Crin Bologa a explicat tot procesul

Crin Bologa a explicat pentru Europa LiberăDNA a selectat aproape 200 de dosare care privesc fraude din fonduri europene și că le va trimite la Parchetul European. Amintim că, în regulamentul de înființare al EPPO, este notat faptul că instituția investighează fraudele peste 10 mii de euro, dosarele care au produs consecințe grave asupra bugetelor Uniunii Europene sau reputației acesteia. În plus, sunt investigate și dosare legate de fraudele de TVA dacă acestea implică cel puțin două state membre și dacă prejudiciul este mai mare de 10 milioane de euro.

„Noi am selectat dosarele cu fraude cu fonduri europene de peste 10.000 de euro. Facem o informare către Parchetul European cu datele din aceste dosare. După ce încep activitatea și primesc informarea își pot evoca competența în 5 zile, care se pot prelungi cu încă 5 zile. Faptele care fac obiectul dosarelor trebuie sa fie săvârșite după 2017. Dosarele cu prejudicii între 10 mii si 100.000 de euro pot să nu fie reținute de EPPO și ele se întorc la DNA. În cazul dosarelor care se vor înregistra după începerea activității, acestea vor fi trimise direct la EPPO de toate instituțiile care le primesc, în vederea evocării competenței”, a declarat procurorul Crin Bologa, pentru sursa anterior menționată.

Câți procurori români au fost selectați până acum?

În cadrul Parchetului European pot exista 15 procurori delegați. Din aceștia au fost selectați doar 6 și anume:  Dana-Manuela Ana, Dana Cristina Bunea, Camelia Elena Grecu, Constantin Irina, Florin Bogdan Munteanu și Jean Uncheșelu.

Ministerul Justiției informează că  procurorii europeni delegați în România vor acționa în numele Parchetului European (EPPO) în statele lor și vor avea aceleași competențe ca procurorii naționali în ceea ce privește investigațiile, urmăririle penale și trimiterea în judecată.

Amintim că, potrivit raportului de activitate al DNA, în 2020 au fost trimise  în judecată 173 de dosare privind fraudele din fonduri europene.