General Motors (GM) a obţinut în intervalul aprilie-iunie cel mai mare profit net trimestrial din ultimii şase ani, de 1,3 miliarde de dolari, după un câştig de 865 milioane dolari în primele trei luni ale anului, care reflectă majorarea cu 47% a producţiei grupului auto american, la nivel mondial. Toate acestea, după ce în urmă cu un an intra în faliment în urma unei crize fără precedent.
Majorarea producţiei a avut loc de la un nivel foarte scăzut înregistrat în 2009, când GM s-a restructurat sub protecţia legii falimentului, primind fonduri guvernamentale de 50 de miliarde de dolari.
Creşterea profitului reflectă reducerea costurilor şi vânzările mari din străinătate, în special în China.
Veniturile au urcat la 33,2 miliarde de dolari, de la 31,5 miliarde de dolari în primul trimestru, susţinute de rezultatele solide din America de Nord.
Rezultatele raportate de GM sunt sub cele ale Ford Motor, care a obţinut în trimestrul al doilea un profit de 2,6 miliarde de dolari, dar peste cele ale Chrysler, care a înregistrat pierderi de 172 milioane de dolari.
Surse apropiate situaţiei au declarat că General Motors şi-a asigurat o facilitate de credit de cinci miliarde de dolari de la mai multe bănci, constructorul auto american pregătindu-se să revină pe pieţele de capital, la un an după ieşirea din faliment.
Astfel, grupul intenţionează să depună vineri o cerere oficială pentru listarea la bursă.
Oferta publică iniţială a GM ar putea fi cea mai mare după cea de 19,7 miliarde de dolari a Visa, din 2008, şi va reprezenta, probabil, o privatizare fără precedent a unui grup industrial din SUA. Autorităţile americane şi oficiali ai GM au declarat că oferta ar putea fi făcută înainte de sfârşitul anului.
Unul dintre cele mai mari falimente din State
Grupul General Motors (GM), devenit unul dintre simbolurile industriei americane, a intrat în faliment, după peste 100 de ani de la înfiinţare, iar compania reorganizată a intrat în proprietatea guvernului Statelor Unite.
Prăbuşirea GM este al treilea faliment ca mărime din istoria SUA şi cel mai important la nivelul industriei americane.
Primele două poziţii în topul falimentelor în Statele Unite sunt ocupate de Lehman Brothers, cu active în valoare de 691 miliarde de dolari, şi WorldCom, companie de telefonie cu active de 104 miliarde de dolari.
„Noua companie General Motors va fi mai puternică, mai atentă la nevoile clienţilor şi va returna împrumuturile contractate în timp record” a declarat Fritz Henderson, directorul general, în ziua în care compana a anunţat că a ieşit din faliment.
Constructorul auto american a ieşit din faliment cu datorii de 48,4 miliarde de dolari, iar planurile de redresare prevedeau concedierea a 450 de directori, adică 35% din întreaga conducere a companiei şi renunţarea la poziţia de director pentru America de Nord.