De acest lucru s-a convins Emilian Popa din județul Galați, unul dintre cei mai cunoscuți crescători de vaci de carne de la noi și cel mai pasionat când vine vorba de rasa de vaci Charolaise. Pentru a se dedica cu totul creșterii acestei rase de vaci de carne, Emilian Popa a decis să renunțe la ferma de porci pe care o avea și să pună bazele unei ferme de reproducție pentru Charolaise. O rasă ce-și are originea în Franța, este foarte apreciată pentru calitatea cărnii sale, pentru randamentul de creștere al vacilor și pentru capacitatea sa de a se adapta, ajungând să fie crescută în peste 70 de țări ale lumii, din Canada și până în Australia. Și, bineînțeles, și în România.
În urmă cu 11 ani, Emilian Popa, un agronom din localitatea Slobozia-Blăneasa, aflată la 15 km de Tecuci, în județul Galați, s-a hotărât să investească în această rasă de carne. „Am avut o fermă de 800 de purcei și 500 ha luate în arendă. Ceea ce obțineam din producție mergea în alimentația animalelor din fermă. Aproape că nu obțineam nimic. Fiul meu cel mare mi-a spus despre această rasă de vaci și timp de un an de zile am căutat informații. În cele din urmă m-am hotarât, am vândut toate animalele din fermă, inclusiv utilajele și am mers împreună cu fiul meu în Franța, de unde am cumpărat 32 de juninci. La vremea aceea o junincă a costat 1.770 de euro“, ne-a declarat fermierul.
Când vine vorba despre motivele care au stat la baza deciziei sale, Emil Popa este trașant și spune că rasa de vaci Charolaise este mult mai puțin pretențioasă față de alte rase de vaci de carne, precum Angus sau Limousine. „Suportă foarte bine atât temperaturile ridicate, cât și cele de -25ºC. Sporul mediu zilnic de creștere depășește 1.400gr/per cap. Nu necesită îngrijire suplimentară, având nevoie doar de hrană la discreție pe perioada iernii și loc de pașunat în perioada de vară“, explică Emilian Popa.
Vacile nu se mulg
Rasa Charolaise este rasă de carne prin excelență, vacile-mame nu se mulg, ele își alăptează vițeii pe toată durata lactației. Producția de carne a acestei rase se caracterizează prin calitate (gust și finețe), cantitate (datorită încrucișărilor dirijate care induc o greutate sporită a carcasei, o foarte bună conformație corporală și o producție ridicată a bucăților de carne nobilă) și costuri reduse de producție (forța de muncă, furajare, nivel de mecanizare redus).
Pentru ferma sa de vaci – o afacere de familie, de altfel, Emil Popa a păstrat 60 de hectare de pășune și 40 de hectare de teren arabil, destul cât să asigure, fără bătăi de cap, hrana efectivului său de peste 70 de capete. „Pășunea o parcelez câte 5 ha și, începând cu 23 aprilie, scot animalele la pășunat. Odată consumată iarba de pe o parcelă, le mut în altă parte. Totul este îngrădit cu gard electric, atât pentru protecția propriilor animale cât și pentru a proteja zona de alte animale“, ne-a mărturisit Popa.
În acest moment, ferma familiei Popa deține 58 de vaci, 2 tauri și 25 de viței. „Astă-iarnă am umblat înnebunit după un taur care să îmi placă și să fie compatibil cu animalele mele, dar nu am găsit în România. Am plecat să cumpăr unul din Franța, am găsit până la urmă un taur genetic, fără coarne, care m-a costat 4.500 de euro. Acesta va produce viței fără coarne. Mijlocul de transport pentru a-l aduce în țară m-a costat 6.500 de euro. Atunci m-am gândit că indiferent dacă iau unul ori 30, tot aia e. Pe lângă taur am luat și 30 de junici la un preț de 1.900 de euro bucata“, ne-a spus fermierul despre extinderea recentă a a fermei sale de reproducție. Pe perioada iernii, vacile sunt ținute în două adăposturi de aproximativ 850 metri pătrați, unde bovinele sunt lăsate libere. „Hrana lor în sezonul rece se constituie dintr-un tain (amestec de porumb, orz, șrot de floarea soarelui și șrot de mazare) și paie la discreție. Folosesc paie de grâu pentru că procentajul de consumabilitate este de 85%, față de tocătura de coceni de porumb, care are un procentaj de consumabilitate de până la 55%“, spune crescătorul de bovine._
Mai multe detalii găsiți pe www.agrointel.ro
5 sfaturi de urmat
Vă prezentăm cele mai importante aspecte care ar putea să ajute la realizarea unui profit din această afacere agricolă.
Verificați suprafața de pășune deținută. Poate cel mai important lucru de care trebuie să se țină cont înainte de a înființa o fermă de vaci de carne, mai ales Charolaise, este suprafața de pajiște deținută. „În perioada de vară aceste bovine trebuie lăsate în aer liber, la pășunat. Este foarte important ca ele să aibă acces la iarbă verde, proaspătă, pentru că în felul acesta economisești bani“, explică crescătorul din Galați.
Luați în considerare reproducerea pe cale naturală. Pentru a obține descendenți valoroși, luați în considerare achiziționarea unor tauri care să se potrivească genetic animalelor din fermă. În general se obține un vițel de la o vacă pe an. Intervalul între două fătări este de 370 de zile – încep prin luna octombrie și se termină în primăvară.
Folosiți sare cu microelemente.Utilizând o astfel de sare în alimentația vitelor Charolaise vă asigurați că nu vor exista probleme în ceea ce privește fătarea vițeilor, evitându-se situațiile în care aceștia se nasc prematur sau apare prolapsul uterin. Introducând sarea cu microelemete în hrana bovinelor de carne se reduce incidența apariției de accidente la fătare cu peste 90%.
Nu utilizați concentrate industriale în hrană. Rația vitelor de Charolaise este foarte simplă și la îndemâna tuturor. Dimineața se administrează fân de lucernă sau de borceag, ulterior se pun paie la discreție. În jurul prânzului, se dă câte un kilogram și jumătate de furaj concentrat din orz, porumb și șrot de floarea soarelui. Se poate folosi și șrot de mazăre în locul celui de floarea soarelui. Nu depozitați porumb și nu folosiți concentrate.
Aveți grijă la tratamentele aplicate. Dat fiind faptul că rasa de carne Charolaise nu este o specie pretențioasă, nu are nevoie de tratamente medicale speciale. În afară de cele trei vacinări obligatorii, trebuie să mai aplicați măcar două deparazitări. Crescătorii de astfel de bovine recomandă folosirea produselor, fie de origine olandeză sau englezescă. Deparazitarea se poate realiza atât pe cale bucală cât și cu soluție injectabilă.
Gabarit și date tehnice care reflectă media cirezilor de bovine Charolais din Franța:
– Vaci adulte: de la 700 până la 1.100 kg
– Tauri adulți: de la 1.000 până la 1.660 kg
– Vițele la 7 luni: de la 275 până la 320 kg
– Viței la 7 luni: de la 310 până la 360 kg