Generozitate. Care este hobby-ul pe care peste jumătate dintre miliardarii lumii îl au? Filantropia. Deși nu ne-am fi așteptat la un asemenea răspuns, studiile arată că 53% dintre aceștia susțin activități caritabile. Milionarii români din Top 300 Capital sunt și ei foarte darnici. În ce cred aceștia și unde aleg să doneze sume frumoase de bani sunt două întrebări la care dacă aflăm răspunsurile ne putem schimba percepția despre mulți dintre bogații României.
Generozitatea miliardarilor nu uimește pe nimeni. Este normal, deoarece chiar au de unde să doneze. Cei mai bogați opt miliardari ai lumii deţin o avere cumulată de 426 de miliarde de dolari, echivalentă cu cea a jumătăţii sărace a populaţiei globale, formată din 3,6 miliarde de oameni, după cum arată cea mai recenta analiză Oxfam. Ba chiar, în urmă cu șapte ani, soții Gates (Bill și Melinda) împreună cu Warren Buffet au pus temeliile companiei The Giving Pledge. Prin aceasta, cei trei îi încurajează pe miliardari să doneze pentru ajutorarea săracilor, iar cel puțin jumătate din acești bani să îi dăruiască fie în timpul vieții, fie să-i lase prin testament. Până la ora actuală, acestei cauze s-au alăturat 152 de persoane din 16 țări de pe întreg mapamondul.
Cei mai mari donatori din lume
Potrivit topului anual Philantrophy 50, citat de revista americană Forbes, cel mai generos cetățean în 2016 a fost co-fondatorul Nike, Phil Knight. Împreună cu soția sa, Knight a donat 900 de milioane de dolari anul trecut, iar cea mai mare parte din această sumă a ajuns la Universitatea din Oregon. Pe a doua poziție în topul filantropilor americani îl regăsim pe fostul primar al New York-ului, Michael Bloomberg, fondatorul companiei de presă care îi poartă și numele. El a donat peste 600 de milioane de dolari pe parcursul întregului an, iar banii săi au fost alocați unor domenii precum artă, educație, mediu și sănătate. Pe al treilea loc se clasează donația milionarilor Howard și Lottie Marcus. Dacă dr. Howard a încetat din viață în 2014, la vârsta de 104 ani, la finele anului trecut, soția sa, Lottie a murit cu două luni înainte de a împlini 100 de ani. Donația lor, de 400 de milioane de dolari, a mers în Israel, către Universitatea Ben-Gurion din Negev, Beer Sheva, fiind cea mai mare donație pe care o universitate din acest stat a primit-o vreodată. Următorul în clasament este Paul Allen, co-fondatorul Microsoft, care în 2016 a făcut donații în valoare de aproximativ 295 de milioane de dolari. Banii au fost alocați unor domenii precum artă, cultură și știință. Investitorul John Arnold, alături de soția sa, Laura, a donat 284 de milioane de dolari, dintre care 183 au mers către fundația pe care cei doi au clădit-o: Laura and John Arnold Foundation. Ei susțin eforturile din educație, sistemul judiciar și știința.
Larry Ellison, co-fondatorul Oracle, a donat în 2016 circa 271 milioane de dolari. Mare pare din bani au mers către Universitatea din California de Sud. Totodată, Charles Munger, vicepreședintele Hathaway, a donat anul trecut aproximativ 200 de milioane de dolari Universității California din Santa Barbara.
În același timp, Bill și Melinda Gates au donat 141 de milioane de dolari propriei fundații. Începând cu anul 2000, atunci când au lansat asociația, și până acum, cei doi soți au donat peste 36,7 miliarde de dolari.
Filantropia ajută România
Dacă în America există o cultură a filantropiei, în România lucrurile abia încep să se dezmorțească. Acolo sunt deja peste 536 de miliardari care apar constant în topurile de profil, în timp ce România se poate mândri cu unul singur. Este vorba despre afaceristul Ion Țiriac, care are o avere estimată la 1,65 miliarde de euro. El este și unul dintre cei mai cunoscuți filantropi, susținând inițiative educative și de promovare a sportului. Totuși, această latură a personalității lui este mai puțin mediatizată decât în cazul altor milionari din Top 300 Capital. Aici, poate și datorită modului excentric de a-și comunica realizările, cea mai completă imagine de filantrop și-a creionat-o omul de afaceri George Becali. Acesta se află pe locul nouă în Top 300 Capital, cu o avere estimată la aproape 300 de milioane de euro. Anul trecut, el susține că a făcut donații de circa zece milioane de euro, iar 80% din acești bani au mers către biserici din țară și străinătate. Restul de 20% au fost alocați unor cazuri concrete pentru rezolvarea unor probleme medicale. Deși este mai puțin mediatizat, un alt investitor din fotbalul românesc acordă o atenție deosebită acțiunilor filantropice. Este vorba despre Valeriu Iftime, care are o avere de circa 23 de milioane de euro, potrivit Top 300 Capital. Prin proiectele de CSR ale Elasaco, grupul în care el deține aproape 40% din acțiuni, se urmărește dezvoltarea performanțelor educaționale, culturale și sportive. Tot prin intermediul companiei pe care o dețin, membrii familiei Rizea, care au o avere de 33 de milioane de euro, se implică, la rândul lor, în viața comunității. În ultimii doi ani, ei au alocat acțiunilor de CSR ale producătorului de mobilă Lemet peste 4,5 milioane de lei. Mult mai mediatizat a fost gestul unui alt important antreprenor român. Omul de afaceri George Brăiloiu a cumpărat, prin compania sa KDF Energy, în urmă cu câțiva ani, manuscrisele și documentele personale ale filosofului Emil Cioran, scoase la licitație în Paris, pentru suma de 400.000 de euro. El le-a donat Bibliotecii Academiei, iar ca recompensă a primit cea mai înaltă distincție a Academiei Române.
Donații pentru educație și sănătate
Omul de afaceri Valer Blidar are o avere de circa 150 de milioane de euro. Implicat în acțiuni sociale, el a înființat la Arad, „Școala Profesională Astra“, care se află deja în al doilea an de funcționare, având o capacitate de 240 de elevi. „Pregătim aici elevi pentru toate meseriile necesare din industrie cărora le vom asigura și locuri de muncă după terminarea școlii“, a spus omul de afaceri precizând că este adeptul unui învățământ aplicat și împotriva unor programe extrem de încărcate și nefolositoare.
Un alt milionar în euro care a avut acțiuni de binefacere este Cristian Teodorescu. Împreună cu doi asociați, unul dintre aceștia figurând și el în Top 300, Mihai Miron, a construit spitalul Sf. Constantin. „Este ceva mai mult pentru noi, este pentru sufletul nostru, pentru comunitate. Vrem să dăm ceva înapoi. Dacă va fi un profit, e ok, dar target-ul nostru este de a nu pierde bani“, a declarat pentru Capital, la momentul construcției, omul de afaceri. Spitalul a fost desemnat de două ori cel mai curat spital din Europa. Prin fundația care poartă același nume cu spitalul, sunt oferite tratamente medicale și spitalizare gratuită pentru persoanele cu venituri mici. De altfel, în domeniul sănătății întâlnim cele mai multe și mai consistente donații. Adrian Dinoiu și Nicolae Florescu, prin intermediul Dianthus, s-au implicat în diverse proiecte sociale, fiind unul dintre principalii susținători ai asociației „Dăruiește Viață“, care realizează proiecte de renovare şi dotare a secţiilor oncologice pentru copii şi adulţi. „Asociația a construit 18 camere sterile pentru adulţi şi a înființat al patrulea centru de transplant de celule stem la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Totodată, a construit şi dotat două dintre cele trei laboratoare ale României pentru diagnosticarea în profunzime a cancerului de sânge și a renovat secţia de oncologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Elias“, spune Adrian Dinoiu.
Casa Regală, prin Fundația Principesa Margareta a României, derulează nu mai puțin de șapte programe de anvergură. Unul dintre acestea, care deja se conturează într-o reușită de proporții, este „Telefonul Vârstnicului“, prima linie telefonica gratuită dedicată seniorilor. De asemenea, tot pentru vârstnici a mai fost gândit programul „Niciodată singur“. Și noua generație reprezintă o prioritate a Fundației, un exemplu cunoscut fiind proiectul „Tinere Talente“. Prin intermediul acestuia se oferă burse de studiu individuale, în valoare de pâna la 2000 de euro, menite sa acopere o serie de costuri pe care le au tinerii care excelează domeniul artei sau culturii.
Florin Madar, proprietarul grupului Temad Co, susține sportul, a făcut donații semnificative către Hospice Casa Speranței și către Centrul Social Valea Screzii. El are o avere estimată la 30 de milioane de euro. De asemenea, și milionarul brașovean Călin Costan, deținătorul holdingului ICCO, susține, printre altele, Prima Școală Românească, Asociația Darul Auzului, Asociația Club Rotary, Hospice Casa Speranței și Asociația Culturală Next Dimension. El are o avere de circa 47 de milioane de euro și se implică în numeroase acțiuni de responsabilitate socială. Și Radu Coca, împreună cu cei trei copii, se implică în diverse proiecte sociale cu scopul de a sprijini persoanele sau instituțiile defavorizate. Spre exemplu, anul trecut, după incendiul de la Colectiv, familia Coca a donat 76.000 de lei unui număr de 15 răniți, iar pentru Crucea Roșie o sumă de 10.000 de euro pentru ajutorarea persoanelor în urma cutremurului din Nepal.
Lista milionarilor care se implică în activități filantropice nu se oprește aici. Sunt mulți bogați din Top 300 Capital care au donat milioane de euro unor cauze diverse, dar aceste lucruri nu au fost deocamdată făcute publice. Din altă perspectivă, cei mai avuți dintre români nu fac altceva decât să urmeze trendul societății. Raportându-ne la întreaga populație a țării, pe plan local, în 2016, aproximativ jumătate dintre români au donat bani pentru diverse cauze. Potrivit unui studiu al Asociației pentru Relații Comunitare (ARC), românii au ales să susțină cu precădere persoanele aflate în dificultate, Biserica și diverse ONG. Într-un studiu realizat recent de Fundația Hospice, Asociația pentru Relații Comunitare și E&Y Romania a reieșit că legea sponsorizării este o facilitate fiscală cunoscută de 87% dintre IMM-uri. Cu toate acestea, anul trecut, numai 21% dintre companiile din țară au acordat sponsorizări.