Brazilia se considera si aduce ca argumente date statistice drept cea de-a opta forta economica dintre tarile in curs de dezvoltare. Pentru a ajunge aici, tara cat un continent a strabatut mai multe etape de dezvoltare, ultimii zece ani fiind dedicati stabilizarii economice, atragerii de investitii straine si dezvoltarii comertului. Un prim moment de cotitura pentru stabilizarea economiei a fost lansarea, in 1994, a Planului Real, care avea ca tinte precise obtinerea unei cresteri economice sustinute, reducerea dezechilibrelor sociale si controlul ratei inflatiei. Daca inainte de lansarea acestui program de dezvoltare inflatia atingea cote uriase, de peste doua mii la suta pe an, patru ani dupa aplicarea Planului Real, inflatia Braziliei se ridica de abia la aproape doua procente.
Brazilia a fost un aspirator de investitii
Planul Real a avut la baza si a repurtat succes in ceea ce priveste atragerea investitiilor straine, nivelul acestora crescand de la 2,2 miliarde dolari americani in 1994, la 29 de miliarde de dolari in 1998. Un an mai tarziu, in 1999, Brazilia a fost cel mai mare „aspirator” de investitii straine din randul statelor in dezvoltare, peste 30 de miliarde de dolari fiind „pompati” in economia braziliana. Produsul Intern Brut, evaluat cu incepere din 1998 la peste 800 de miliarde de dolari, a fost realizat in mare parte pe seama dezvoltarii serviciilor (peste 51%), a sectorului industrial (peste 38%) si a celui agricol (cam procente). Piata de desfacere a produselor braziliene este compusa din patru mari consumatori: Uniunea Europeana este primul dintre acestia, apoi Statele Unite ale Americii, dupa care urmeaza Piata Comuna a Sudului Mercosul (creata in 1991 de catre Brazilia, Argentina, Uruguay si Paraguay si intrata in vigoare in 1995) si Asia. In scurt timp, Mercosul va deveni o unitate asemeni Uniunii Europene, cu taxe vamale zero, cu tarif vamal comun pentru orice partener. Aceasta uniune vamala urmeaza a deveni realitate in 2004.
Un al doilea moment crucial in stabilirea cailor de dezvoltare economica a Braziliei a fost lansarea, anul trecut, a Planului Plurianual Avanca Brasil (Inainte, Brazilia). Conform acestui program economic, desi cea mai mare parte a finantarii se va realiza de la buget, guvernul urmareste sa atraga si o importanta participare a sectorului privat. Planul prevede cheltuirea, pana in 2003, a peste 1,1 trilioane de reali (R$), incluzand cheltuieli de personal pentru realizarea a 358 de programe de dezvoltare in domeniul transporturilor, telecomunicatiilor si energiei electrice. Aproape 742 de miliarde R$ vor veni de la buget, la care s-ar adauga fondurile de ajutorare a lucratorilor, fondurile firmelor de stat si mixte, ale municipalitatilor si ale sectorului exclusiv particular. Cu aceste investitii si cu previziunea unei cresteri a PIB de 4% in 2000 si de pana la 5% in 2003, guvernul Braziliei spera sa creeze 8,5 milioane de noi locuri de munca.
Planul Plurianual se bazeaza pe programul Axe de Integrare si Dezvoltare, care imparte tara in noua zone si care prevede investitii estimate la 165 miliarde de dolari americani pana in 2007, pentru proiecte care vor revitaliza si amplifica reteaua de servicii de infrastructura ale tarii. Dispunand de un vast potential agricol, mineral si energetic, de un imens potential de investitii (420 miliarde de dolari pana in 2005), de o infrastructura dezvoltata si o baza industriala larga, Brazilia reprezinta un mediu optim de afaceri, asigurat si de o democratie tanara, dar stabila.
De aceea, nu intamplator Romania cauta in aceasta parte a lumii un posibil partener de afaceri.
Modelul brazilian
20 iulie 2000, 12:00
Ultima modificare în 20 iulie 2000, 15:00
Brazilia se considera si aduce ca argumente date statistice drept cea de-a opta forta economica dintre tarile in curs de dezvoltare. Pentru a ajunge aici, tara cat un continent a strabatut mai multe etape de dezvoltare, ultimii zece ani fiind dedicati stabilizarii economice, atragerii de investitii straine si dezvoltarii comertului. Un prim moment de cotitura pentru stabilizarea economiei a fost lansarea, in 1994, a Planului Real, care avea ca tinte precise obtinerea unei cresteri economic
Etichete: arhiva,
dezvoltare,
miliard
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook