Rezidenții au fost sfătuiți să evite transportul public și să nu socializeze cu persoane cu care nu locuiesc. Pe ușile autobuzelor au apărut afișe în care oamenii sunt îndemnați să urce „doar dacă trebuie”, iar pe coșurile de gunoi scrie: „Pericolul nu a trecut”. Restricții și măsuri similare au fost luate, așa cum amintește Politico, săptămâna trecută, în toată Europa, de la Manchester la Bruxelles și Praga. Diferența este însă că, în orșul Uppsala, lockdown-ul de acum e aproape în totalitate o decizie voluntară.
Suedia a ieșit în evidență în primele luni ale pandemiei, refuzând să impună restricții, ca în restul statelor europene. Granițele, școlile, restaurantele și întreprinderile au rămas deschise. Acum însă, Suedia deschide un nou drum, prin natura practică a abordării sale „localizate”. În Uppsala, nu există oficiali care să verifice dacă oamenii folosesc transportul public. Magazinele și restaurantele rămân deschise pentru cei care doresc să le folosească și nimic nu împiedică grupurile de oameni să se reunească. Autoritățile sfătuiesc oamenii să nu facă aceste lucruri și speră ca ei să răspundă.
Întrebarea este dacă o astfel de abordare, prin care li se cere cetățenilor să-și asume responsabilitatea, poate funcționa, inversând o tendință negativă, precum cea din Uppsala, în care spitalizările de COVID-19 au crescut de la 4 la 33 în ultimele două săptămâni.„E pentru prima dată când folosim acest tip de îndrumare și vom vedea cât de eficientă este”, a declarat epidemiologul-șef al Suediei, Anders Tegnell.
Și deja, proprietarii de magazine din Uppsala spun că au constatat că oamenii nu le mai calcă pragul așa de des, iar autobuzele au fost în mare parte goale. Două cluburi de noapte locale au declarat că au amânat o petrecere post-pandemie, iar unele restaurante au transmis că au redus programul.
Și, mai scrie Politico, mulți localnici s-au declarat în favoarea restricțiilor. „Trebuie doar să te uiți la ratele de infectare pentru a vedea că ceva trebuia făcut”, a spus David Borgstig. „Lucrurile nu puteau continua așa ca până acum”, a adăugat el.
Abordarea pandemiei de către Suedia a fost primită și cu aplauze, dar și cu critici. Decizia de a nu impune un lockdown dur a permis ca virusul să se răspândească mai ales în căminele de îngrijire a persoanelor vârstnice, unde s-au înregistrat aproximativ jumătate din cele peste 5.500 de decese.
În timp ce proprietarii cluburilor din Suedia, deschise în toată această perioadă, au susținut că au respectat regulile de distanțare socială, premierul Stefan Löfven a anunțat că măsurile se vor înăspri, pentru a forța cluburile fie să limiteze numărul la 50 de persoane, fie să pună lacăt.
Regulile din Uppsala sunt, în anumite privințe, doar o reformulare, pe alocuri mai severă, a ceea ce Tegnell și guvernul suedez au îndemnat oamenii să facă încă din martie: să păstreze distanța unul de celălalt și, mai ales, să evite întâlnirile în grupuri mari.