Booster-ul este un tip de vaccin pe care oamenii de știință îl numesc „bivalent” și care funcționează prin stimularea unui răspuns imun împotriva a doi antigeni diferiți, potrivit Medicalnewstoday.
Moderna a conceput noua formulă pentru a viza atât varianta Beta, care a apărut în Africa de Sud în iulie 2020, cât și varianta originală a SARS-CoV-2. Dozele de rapel utilizate în prezent, de la Moderna și de la Pfizer vizau doar pe varianta originală.
Vaccinul a fost testat pe 895 de persoane
Denumit ARNm 1273.211, vaccinul a fost testat pe 895 de persoane. Studiul preprint a fost publicat pe Research Square.
Compania a testat două doze pentru rapel: 50 de micrograme (µg) sau aceeași cantitate de ARN viral ca booster-urile actuale și dublul acesteia la 100 µg.
O protecție mai bună împotriva variantelor Delta și Beta
Participanții care au primit noul rapel cu doza de 50 ug au avut o creștere de 2,20 ori a titrurilor lor de anticorpi neutralizanți împotriva Omicron, la 28 de zile după administrare. Șase luni mai târziu, participanții încă aveau de două ori nivelul de anticorpi pe care l-au avut după rapelul original de la Moderna.
Booster-ul a oferit, după o lună, și o protecție mai bună împotriva variantelor Delta și Beta.
Dr. Jacqueline Miller, vicepreședinte al Departamentului de Boli Infecțioase al companiei, a declarat pentru AP că Moderna nu intenționează să depună o cerere de autorizare pentru acest vaccin, dar va transmite aceste date Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA).
Moderna a dezvoltat și testat un rapel specific Omicron și un rapel bivalent (ARNm-1273.214) care combină un vaccin specific Omicron și vaccinul original. Compania spune că datele ar trebui să fie publicate în toamna anului 2022.
Mai sunt necesare alte vaccinuri?
Dr. Peter Marks, responsabil în cadrul FDA, a declarat la începutul acestei luni că Statele Unite au termen până în iunie să decidă dacă sunt necesare noi vaccinuri care să țintească mutațiile virusului, înaintea unui nou val de infectări, așteptat în toamnă.
Cu toate acestea, unii membri ai comitetului FDA nu sunt convinși că vor fi necesare noi vaccinuri, observând că vaccinurile actuale rămân eficiente în prevenirea formelor severe ale bolii.
Oficialii federali spun că Moderna, Pfizer și alți producători de vaccinuri nu își coordonează studiile clinice privind vaccinurile reproiectate, ceea ce ar putea complica procesul de selectare a celui mai eficient vaccin pentru la toamnă.
Cu toate acestea, dezvoltarea unor noi vaccinuri care să vizeze mutațiile Covid s-ar putea dovedi o provocare, având în vedere cât de repede evoluează virusul. Trevor Bedford, virolog la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson, a declarat că virusul evoluează de două până la 10 ori mai repede decât gripa, în funcție de ce tulpină anterioară a virusului este utilizată pentru comparație.
Noua subvariantă a Omicron, BA.2, care și-a câștigat renumele de „stealth Omicron”, a devenit deja tulpina dominantă de COVID-19 în Marea Britanie și chiar în restul Europei.
Noi experimente de laborator au aratat că subvarianta BA.2 poate avea caracteristici care o fac la fel de capabilă să provoace forme severe ale bolii, ca și variantele mai vechi ale Covid-19, inclusiv Delta.
Ca și Omicron, noua subvariantă pare să se sustragă imunității conferite de vaccinuri. Acum, experții trag un nou semnal de alarmă, în condițiile în care majoritatea statelor a decis să renunțe la restricții, informează Eatthis.
Subvarianta BA.2 are mai multe mutații, în comparație cu virusul inițial care a apărut în Wuhan. Are, de asemenea, zeci de modificări ale genelor, care sunt diferite de tulpina originală Omicron, făcând-o diferită și de variantele Alpha, Beta, Gamma și Delta, care și ele diferă toate între ele.
Cazuri de infectare cu BA.2 au fost înregistrate în Statele Unite, Marea Britanie, Suedia şi în alte țări europene.