Moderna Inc, compania americană farmaceutică și biotehnologică din Cambridge, a rechemat 764.900 de doze de vaccin împotriva COVID-19, vineri, 8 aprilie, întrucât au fost găsite nereguli la un flacon.
Inițiativa a venit după ce un flacon realizat de Rovi, producătorul său contractual, a fost contaminat cu un corp străin, informează agenția de presă Reuters.
Contaminarea ar fi fost constatată la un singur flacon, restul dozelor fiind rechemate din „exces de precauţie.” Dozele de vacin împotriva COVID-19 au fost distribuite în Norvegia, Polonia, Portugalia, Spania şi Suedia, în ianuarie 2022.
Reamintim faptul că, anterior, Moderna a informat că lucrează deja la un nou vaccin împotriva COVID-19, care vizează varianta Omicron și care ar putea fi gata la toamnă.
Apare un alt vaccin anti-COVID-19! Din toamnă ar putea fi un ser diferit, anunță Moderna
Oficialii americani din domeniul sănătății spun că infecțiile cu Covid-19 ar putea reveni în lunile mai reci, iar oamenii de știință încearcă să vadă dacă va fi necesară, sau nu, o altă doză de vaccin.
Dacă Pfizer-BioNTech sau Moderna vor reuși ce au început, următoarea rundă de vaccinuri va conține o nouă formulă, care vizează varianta supercontagioasă Omicron, sau chiar două tulpini de coronavirus, în loc de doar una, potrivit NBCNews.
„Se pare că oamenii vor avea nevoie de un vaccin actualizat împotriva Covid-19, în această toamnă, unul care să fie „adaptat la combinația potrivită de variante”, a precizat recent Dr. Paul Burton, directorul medical al companiei Moderna.
Atât Moderna, cât și Pfizer testează noi vaccinuri, care să țintească varianta Omicron, și ar putea fi gata până în toamnă.
Moderna dezvoltă un așa-numit vaccin bivalent
Moderna dezvoltă, de asemenea, un așa-numit vaccin bivalent, care combină un vaccin specific Omicron cu formula originală, într-o singură injecție. Vaccinul bivalent, pe care producătorul de medicamente îl numește „candidatul ideal” pentru la toamnă, urmează să intre în testele pe oameni în „săptămânile următoare”, a spus Burton.
Infecțiile cu varianta Omicron continuă să scadă în Statele Unite și în alte părți ale lumii. Dar coronavirusul ar putea să rămână printre noi, Covid-19 urmând să devină un virus sezonier, similar cu gripa, sugerează dr. Rochelle Walensky, șefa Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, dat și alți experți în sănătate.
Vaccinurile actuale trebuie actualizate
Nimeni nu știe care va fi varianta predominantă circulantă în lunile următoare, dar oamenii de știință, inclusiv cei de la Organizația Mondială a Sănătății, spun că vaccinurile actuale trebuie actualizate pentru a continua să ofere un nivel ridicat de protecție împotriva formelor severe ale bolii și decesului.
Actualele vaccinuri, dezvoltate de Pfizer și Moderna, vizează forma originală a coronavirusului, identificată la sfârșitul anului 2019.
Cei de la Moderna susțin că tulpina dominantă din această toamnă ar putea fi una deja cunoscută: Omicron, Delta sau un descendent al oricăreia dintre cele două.
Moderna va testa vaccinuri care vizează 15 dintre cei mai periculoși agenți patogeni
De curând, compania Moderna a anunțat că intenționează să dezvolte și să înceapă testarea unor vaccinuri care vizează 15 dintre cei mai periculoși agenți patogeni din lume, până în 2025, și că va renunța definitiv la brevetele pentru vaccinul anti- COVID-19.
Compania de biotehnologie din SUA a mai spus că va pune tehnologia sa pe bază de ARNm mesager la dispoziția cercetătorilor care lucrează la noi vaccinuri pentru boli emergente, printr-un program numit mRNA Access.