Moderna susține că noul său vaccin împotriva Covid-19, adaptat noilor variante, are performanțe mai bune în cazul subvariantei Omicron, BA.5
Compania americană de biotehnologie Moderna a anunțat că o doză de rapel a vaccinului său bivalent anti-COVID-19 are rezultate semnificativ mai bune în cazul celor două versiuni circulante ale variantei Omicron, în comparație cu doza de rapel cu formula sa originală, informează Abcnews.
Peste 31 de milioane de americani au primit doza de rapel actualizat
Vaccinul bivalent anti- Covid al companiei Moderna, care conține atât tulpina originală de coronavirus, cât şi varianta BA.1 Omicron, a primit aprobarea autorităților de reglementare din întreaga lume. U.S. Food and Drug Administration a autorizat formule bivalente de vaccinuri anti Covid, dezvoltate de cele două companii importante – Moderna și Pfizer-BioNTech – pentru a fi utilizate ca doză unică de rapel la cel puțin două luni după primul vaccin. De atunci, peste 31 de milioane de americani au primit doza de rapel actualizat, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Moderna și Pfizer vin cu date noi privind vaccinurile de rapel bivalente
Cele două companii au lansat acum date noi, care indică că vaccinurile de rapel bivalente generează un răspuns superior de anticorpi împotriva subvariantelor Omicron. Potrivit unui comunicat de presă, noi date dintr-un studiu clinic de fază 2-3 arată că vaccinul bivalent al Moderna a declanșat răspunsuri ale anticorpilor împotriva subvariantelor Omicron, BA.4 și BA.5, care au fost în medie de 15,1 ori mai mari, în comparație cu vaccinul prototip al companiei, la aproximativ nouă luni și jumătate după vaccinarea anterioară.
”Profilul de siguranță și tolerabilitate al vaccinului bivalent rămâne similar cu vaccinul original, cu evenimente adverse „în general mai mici decât a doua doză din seria primară”, a precizat Moderna.
Toate studiile au fost efectuate prin prelevarea de probe de sânge de la participanții recent vaccinați și măsurarea anticorpilor. Se estimează că subvarianta BA.5 reprezintă acum aproximativ 30% din toate cazurile noi de COVID-19 din Statele Unite, potrivit CDC. Versiunile mai noi ale variantei Omicron, cum ar fi BQ.1 și BQ.1.1, depășesc încet cazurile estimate, la 20% și, respectiv, 24%. Aceste subvariante sunt descendente ale BA.5.
Moderna va testa vaccinuri care vizează 15 dintre cei mai periculoși agenți patogeni
Compania Moderna a anunțat că intenționează să dezvolte și să înceapă testarea unor vaccinuri care vizează 15 dintre cei mai periculoși agenți patogeni din lume, până în 2025, și că va renunța definitiv la brevetele pentru vaccinul anti- COVID-19. Compania de biotehnologie din SUA a mai spus că va pune tehnologia sa pe bază de ARNm mesager la dispoziția cercetătorilor care lucrează la noi vaccinuri pentru boli emergente, printr-un program numit mRNA Access.