Modernizare ANAF. Premierul Marcel Ciolacu a vorbit în cadrul ședinței de Guvern de joi, 9 noiembrie, despre ce se va întâmpla cu evaziunea fiscală odată cu eliminarea restricțiilor pe cash. El anunță modernizarea ANAF astfel încât să poată descoperi orice sursă de bani ilegală.
Marcel Ciolacu anunță digitalizarea ANAF
Modernizare ANAF. Premierul Marcel Ciolacu a vorbit joi, în ședința de Guvern, despre măsurile care se vor lua după ce eliminarea restricțiilor pe cash nu s-a putut implementa.
El a explicat și motivul pentru care acel proiect a picat. Potrivit premierului, s-a întâmplat în urma discuțiilor cu numeroși agenți economici. Concluzia a fost una unanimă. Potrivit lor, economia românescă nu este încă pregătită.
Premierul promite că se va folosi „cea mai modernă tehnologie pentru a-i identifica pe cei care nu își plătesc taxele. Avem un singur scop, transformarea Fiscului într-o unitate sigură și capabilă să descopere orice sumă de bani ilegală”.
„Toate limitele actuale de cash vor fi menținute, atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice. Cu două excepții: plafonul de casă pentru firme va fi de maxim 50.000 de lei, iar avansul spre decontare va fi 1.000 de lei pe zi”, spune Ciolacu.
Referitor la eliminarea restricțiilor pe cash, el susține că mai ales mediul rural nu era pregătit, nici din punct de vedere al bancomatelor.
Premierul spune că deși „principiile enunțate erau corecte, în viața reală se produceau situații greu de rezolvat. Am vorbit cu reprezentanții sistemului bancar, cât și cu micii comercianți din piețe, cu mari antreprenori, dar și cu familii care au o microintreprindere”.
„Concluzia unanimă este că economia noastră nu este încă pregătită pregătită să funcționeze cu mai puțin numerar. În special în mediul rural, unde bancomatele sunt rare și lumea folosește mai mult cash”, a adăugat el.
Guvernul declară război evaziunii fiscale
Marcel Ciolacu vorbește despre eliminarea tuturor „portițelor” prin care se realizează, în prezent, evaziunea fiscală.
El a precizat că, în egală masură dorește să elimine „portițele prin care se face evaziune fiscală în România. Fără bani nu putem avea un sistem de sănătate puternic, un sistem de învățământ performant și autostrăzi ca în Occident”.
„De aceea, vom folosi cea mai modernă tehnologie pentru a-I identifica pe cei care nu-și plătesc taxele și fraudează bugetul cu sume imense.
M-am întâlnit zilele trecute cu conducerea unei companii românești devenită lider mondial în automatizarea software, iar scopul acestei întâlniri a fost unul singur: transformarea Fiscului într-o unitate digitală eficientă și capabilă să descopere orice sumă de bani nelegitimă”, potrivit premierului.