Potrivit acestui studiu, relaţiile cu Statele Unite ale Americii, Japonia şi Rusia au cea mai mare influenţă pentru a doua putere economică mondială, unde 70 la sută dintre subiecţi consideră naţionalizarea niponă a insulelor Diayou/Senkaku drept cel mai semnificativ eveniment al anului care se încheie.

Mai bine de jumătate manifestă o atitudine pozitivă faţă de relaţia dintre SUA şi China (74,6% considerând-o cea mai influentă din 2012), deşi mulţi spun că eforturile făcute de Washington pentru a frâna China (fricţiuni comerciale, dispute privind cursul de schimb al monedei chineze etc.) şi intervenţia sa din Asia îngreunează o mai bună concordanţă.

Sondajul de opinie mai arată că mulţi subiecţi sunt pesimişti în ceea ce priveşte relaţiile Chinei cu Japonia: sub 24% prevăd o îmbunătăţire, iar 33% sunt convinşi că va avea loc o înrăutăţire.

Pe de altă parte, peste 50% au apreciat că disputele privind Marea Chinei de Sud şi implicarea SUA în conflictul diplomatic afectează relaţiile Chinei cu ţările din Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).
SURSA: Agerpres