Noi modificări ale Codului Rutier
Codul Rutier din România prevede în prezent obligativitatea opririi imediate a șoferilor doar pentru vehiculele cu regim de circulație prioritară, cum ar fi cele ale poliției și pompierilor. Acestea trebuie să utilizeze însă semnale speciale de avertizare luminoase de culoare roșie și sonore.
Însă, un nou proiect legislativ propune extinderea acestei obligații și pentru ambulanțele care au în funcțiune semnalele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră și sonore.
Inițiatorii proiectului subliniază importanța fiecărui minut în cazurile de urgență, unde o intervenție rapidă poate face diferența între viață și moarte. Dacă este aprobat, proiectul ar putea avea un impact semnificativ asupra modului în care șoferii răspund în situațiile de urgență ale ambulanțelor.
În expunerea de motive a inițiatorilor se remarcă faptul că, în ultimii ani, au existat numeroase situații în care întârzierile ambulanțelor au avut consecințe grave, inclusiv pierderea de vieți omenești.
Prin această propunere, s-ar asigura îmbunătățirea timpului în care serviciile de ambulanță vor ajunge la cazurile de urgență, putând acționa mai eficient chiar și în condiții de trafic intens.
„În ultimii ani, nu puține au fost cazurile în care cetățenii au fost nemulțumiți de timpul în care serviciile de ambulanță, care trebuiau să acorde primul ajutor în cazul unor accidente rutiere sau al altor catastrofe, au întârziat, fapt ce a dus la îngreunarea întregii misiuni sau chiar la pierderea de vieți omenești”, afirmă inițiatorii proiectului, potrivit Profit.
Noua formulare propusă pentru Codul Rutier
Proiectul legislativ propune că toți „conducătorii de vehicule sunt obligați să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau de bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea și la trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roșie și sonore, precum și la trecerea autovehiculelor aparținând serviciului de ambulanță care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră și sonore.”
Pentru ca această modificare să aibă efect, proiectul de modificare pentru Codul Rutier trebuie să fie adoptat de Parlament și promulgat de Președintele României.
Nu sunt singurele schimbări ce ar putea fi implementate în trafic. Spre exemplu, un alt proiect propune amendarea şoferilor și în baza imaginilor surprinse de camerele de bord și de supraveghere.
Propunerea legislativă prevede şi prevede şi sancțiuni severe, precum şi creșterea perioadei de suspendare a permisului. Află mai multe chiar aici.