Investiții pe terenurile aflate în proprietatea publică sau privată a statului

În conformitate cu inițiativa legislativă, pe terenurile aflate în proprietatea publică sau privată a statului, a unităților administrativ-teritoriale, precum și a utilităților și dotărilor tehnico-edilitare până la limita exterioară a perimetrului destinat construcțiilor, se vor realiza obiective de investiții promovate de către consiliile locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, respectiv de către sectoarele municipiului București, de Consiliul General al Municipiului București, de consiliile județene sau de către investitorii privați, conform legii, înainte de inițierea procedurii de promovare a investițiilor în construcția de locuințe de către Agenția Națională pentru Locuințe (ANL).

De asemenea, în interiorul perimetrului destinat locuințelor se vor realiza în corelație cu termenele de recepție și punere în funcțiune a locuințelor.

Scopul proiectului de lege este să modifice articolul 3 din Legea nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe.

În plus, pentru terenurile aflate în proprietate privată a unităților administrativ-teritoriale, destinate construirii de locuințe prin credite ipotecare, modalitatea de atribuire a acestora către titularii dreptului de proprietate asupra locuințelor, precum și cuantumul redevenței sau al taxei stabilite conform legii, va fi stabilită prin hotărâre a consiliului local sau a consiliului județean, după caz.

bloc ANL din Giurgiu
Bloc ANL din Giurgiu / SURSA FOTO: anl.ro

Cum se schimbă legea privind înființarea ANL?

Astfel, alineatele (3) și (6) ale articolului 3 vor fi modificate și vor avea următorul conținut:

„(3) Pe terenurile aflate în proprietatea publică ori privată a statului, a unităţilor administrativ-teritoriale, utilităţile şi dotările tehnico-edilitare până la limita exterioară a perimetrului destinat construcţiilor se realizează prin obiective de investiţii promovate de consiliile locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, de consiliile judeţene sau de investitori privaţi, după caz, potrivit legii, anterior iniţierii de către A.N.L. a procedurii de promovare a investiţiilor în construcţia de locuinţe, iar în interiorul perimetrului destinat locuinţelor se realizează corelat cu termenele de recepţie şi punere în funcţiune a locuinţelor.

(6) Pentru terenurile proprietate privată a unităţilor administrativ- teritoriale, destinate realizării de locuinţe prin credite ipotecare, se vor stabili, prin hotărâre a consiliului local sau a consiliului judeţean, după caz, modalitatea de atribuire a acestora către titularii dreptului de proprietate asupra locuinţelor, precum şi cuantumul redevenţei sau al taxei stabilite potrivit legii. Concesionarea sau, după caz, darea în folosinţă a terenurilor se face pentru toată durata de existenţă a construcţiilor”.

De asemenea, în cadrul articolului 10, alineatul (2), litera e) va fi modificată conform următorului conținut:

„e) în cazul clădirilor dotate cu centrale termice proprii, valoarea acestora se cuprinde în preţul locuinţelor. Centralele termice rămân în administrarea consiliilor locale, a consiliilor judeţene sau a autorităţilor administraţiei publice centrale din domeniul învăţământului, respectiv din domeniul sănătăţii, sau a unor unităţi aflate în subordinea ori sub coordonarea acestor autorităţi, după caz, până la vânzarea a jumătate plus unu din numărul locuinţelor pe care le deservesc;”.

La data de 18 octombrie 2023, Senatul a adoptat proiectul în calitate de prim for sesizat. Votul decisiv al Camerei Deputaților a dus la trimiterea legii pentru promulgare.

Schimbul de locuință, realizat oricând în perioada de valabilitate a contractului de închiriere

Amintim că recent, Președintele Klaus Iohannis a semnat luni legea care permite schimbul de locuință în orice moment pe durata contractului de închiriere.

Această lege este o modificare a Legii nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe și a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului Național de Dezvoltare Locală.

Noul act normativ promulgat aduce modificări Legii nr. 152/1999. Potrivit acestor schimbări, schimbul de locuință va fi permis în orice moment pe durata contractului de închiriere. Mai multe puteți citi aici.