Cresc sancțiunile pentru angajatorii care nu respectă plata salariului minim garantat. Amenzile nu vor mai fi doar fixe. Ele vor fi calculate în funcție de numărul de salariați afectați.
Cu toate acestea, chiar și cu noile propuneri legislative, sancțiunile pot părea limitate pentru angajatorii mari care încalcă în mod repetat sau semnificativ legea. Cu toate acestea, sancțiunile nu vor depăși niciodată suma totală de 200.000 de lei, indiferent de impactul asupra angajaților.
Un angajator poate să fie mai avantajat financiar încălcând legea
O nouă lege aflată acum în discuție prevede posibilitatea de a suspenda activitatea firmelor recidiviste, această măsură nu este pusă în aplicare în practică.
În prezent, neconformitatea cu cerințele privind garantarea în plată a salariului minim brut pe țară este sancționată conform Codului Muncii. Se dau amenzi cuprinse între 300 lei și 2.000 lei. În practică, angajatorii primesc direct amenzi în loc de avertismente. Cu alte cuvinte, un angajator poate să fie mai avantajat financiar încălcând legea și plătind amenzile decât respectând normele legale.
„Nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe țară, cu amendă de la 300 lei la 2.000 lei”, spune legea.
Aceasta înseamnă că, chiar dacă o firmă are 20 de angajați plătiți sub nivelul minim, amenda maximă pe care o poate primi este de 2.000 de lei, spune legea.
Economie de 200 de lei pentru fiecare angajat prin nerespectarea salariului minim
În cazul în care angajatorul economisește, să zicem, câte 200 de lei pentru fiecare angajat prin nerespectarea salariului minim, tot ar putea rămâne cu un plus de 2.000 de lei după ce este amendat. În situația în care angajații nu își reclamă drepturile, cum ar fi plata salariilor din urmă, angajatorul nu va resimți în mod semnificativ consecințele încălcării legii.
Ministerul Muncii propune o modificare semnificativă în sancționarea nerespectării plății salariului minim garantat. E vorba de amendă între 3.000 și 5.000 lei pentru fiecare persoană identificată de inspectori în această situație. Totuși, limita maximă a amenzii pentru fiecare angajator va fi de 200.000 lei.
Proiectul de lege în dezbatere modifică articolul 260 alineatul (1) litera a) din Codul muncii. Se extinde aplicabilitatea amenzii pentru nerespectarea salariului minim brut, inclusiv pentru alte acte normative ce stabilesc niveluri salariale minime superioare celor legislative.
Amenzi mai mari prin noua lege
Comparativ cu sancțiunea actuală, noile amenzi sunt semnificativ mai mari. Amenda nu va mai fi aplicată o singură dată. Ea va fi dată pentru fiecare persoană identificată în această situație, iar limitele amenzii sunt mai mari decât în prezent.
Noul regim de sancțiuni este prevăzut într-un proiect de lege recent propus la Ministerul Muncii, având ca obiectiv principal transpunerea directivei europene privind salariul minim adecvat. Proiectul trebuie să fie adoptat și de Parlament, intrarea sa în vigoare este probabil să aibă loc abia în toamnă.
Nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe țară poate include nu doar plăți sub nivelul stabilit prin Hotărârea Guvernului. El poate include și includerea nepermisă a altor elemente în salariul brut. E cazul tichetelor de masă, care sunt adăugiri la acest minim garantat, sau alte sume care nu reprezintă de fapt salariul de bază.