Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, 21 noiembrie, actul normativ pentru modificarea Legii 152/1998 cu privire la înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL).
Legea prevede că, după expirarea perioadei contractuale inițiale, prelungirea contractului de închiriere se face, succesiv, pe perioade de câte cinci ani.
Locuințele se pot vinde titularilor contractelor după expirarea a minimum 6 ani consecutivi de la data încheierii primului contract
Așadar, actul normativ arată că „locuinţele pentru tineri destinate închirierii, inclusiv cele construite şi destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialişti din învăţământ sau sănătate (…) se pot vinde titularilor contractelor de închiriere, numai la solicitarea acestora, după expirarea a minimum 6 ani consecutivi de la data încheierii primului contract de închiriere către acelaşi titular şi/sau către persoana în beneficiul căreia s-a continuat închirierea în condiţiile legii, fără ca vânzarea să fie condiţionată de vârsta solicitantului şi fără interdicţie de vânzare sau după minimum un an neîntrerupt de la data încheierii primului contract de închiriere, cu condiţia consemnării interdicţiei de vânzare pe o perioadă de 5 ani de la data dobândirii acestora la înscrierea dreptului de proprietate în cartea funciară, în condiţiile legii.”, se precizează în proiectul de lege.
Până la momentul de față, contractul de închiriere a acestor locuinţe se putea prelungi pentru perioade de câte un an.
Autoritățile au adus în discuție impozitarea mai accentuată a locuințelor noi
Analistul economic Adrian Negrescu a avut o intervenție în cadrul unei emisiuni de la postul B1 TV, într-o discuție cu Laura Chiriac, pe subiectul măsurilor luate de autorități în vederea impozitării locuințelor. Analistul a declarat că inflația și creșterea dobânzilor a afectat în mare măsură piața imobiliară.
„Piața imobiliară a înghețat iar efectele sunt catastrofale. Unul dintre vectorii de creștere economică din ultimul deceniu a primit două lovituri puternice în ultima perioadă – inflația (scumpirea materialelor de construcții, creșterea costurilor cu energia) și creșterea dobânzilor, iar de la 1 ianuarie va primi ,,decisiva” – creșterea TVA la locuințele noi de la 5 la 19%.
O industrie care angaja peste 120.000 de afaceri conexe, cu peste 700.000 de angajați va intra într-o iarna luna, într-o recesiune care va spulbera mare parte din bruma de capital investit în acest sector”, a declarat Adrian Negrescu.
Adrian Negrescu: Va îngheța complet piața imobiliară și industriile conexe!
În plus, analistul a nuanțat că nu doar piața imobiliară continuă să fie afectată, dar și toate industriile conexe de acestea. Iar măsura cu privire la creșterea TVA de la 1 ianuarie 2023 va genera mari probleme în acest sens.
„Toate măsurile pe care le-au propus din punct de vedere fiscal nu au făcut decât altceva să îngroape anumite sectoare ale economiei, iar zona asta de construcții și zona asta imobiliară e puternic afectată în momentul de față.
O altă măsură care va fi aplicată de la 1 ianuarie e creșterea TVA-ului la locuințele noi de la 5% la 19%, să vedeți atunci ce probleme vor fi, pentru că va îngheța complet piața imobiliară și industriile conexe. Și vorbim aici cam tot ce înseamnă industrie, de la electrocasnice la tot ce ține de mobilă, prestări de servicii, amenajări interioare și multe asemenea business-uri”, a explicat analistul economic Adrian Negrescu pentru B1 TV.