Plafonul de impozitare a pensiilor ar urma să fie modificat

Plafonul de impozitare a pensiilor ar urma să fie modificat. Premierul României, Marcel Ciolacu, intenționează să ajusteze plafonul de impozitare a pensiilor, ceea ce ar genera o sporire a veniturilor pensionarilor, pe lângă creșterea rezultată din recalcularea pensiilor.

Premierul României a spus că, la un anumit moment, s-a luat decizia, pe baza unor indicatori presupuși, ca peste plafonul de 2.000 de lei să fie aplicată o impozitare. În perioada respectivă, nivelul de trai s-a majorat, au avut loc indexări. În consecință, este necesară o ajustare a plafonului pentru a reflecta puterea de cumpărare a celor 2.000 de lei. Din punctul lui de vedere, este normal să se facă simultan cu recalcularea pensiilor și modificarea acestui prag.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu (SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu)

Dacă pragul de impozitare ar crește cu 100 de lei, angajatul ar beneficia doar de 10 lei în plus

În ipoteza în care plafonul este ajustat, pensionarii ar beneficia de un venit mai mare. Marius Budăi, fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, a detaliat consecințele acestei modificări. El a prezentat planurile Executivului pentru îmbunătățirea puterii de cumpărare a cetățenilor români.

Potrivit lui, în situația în care pragul de impozitare ar crește cu 100 de lei, angajatul ar beneficia doar de 10 lei în plus, aceasta fiind problema principală. Este necesară protejarea puterii de cumpărare a celor cu pensii mici.

El crede că trebuie să se recurgă la un alt mecanism în acest sens, nu neapărat o creștere a pragului. Se dorește introducerea unui mecanism menit să conserve puterea de cumpărare a celor cu pensii mici, care să fie implementat împreună cu recalcularea programată pentru 1 septembrie, conform legislației în vigoare.

„Dacă pragul de impozitare ar crește cu 100 de lei, angajatul rămâne doar cu 10 lei în plus, și aici este, de fapt, problema. Pentru că noi trebuie să discutăm, așa cum a spus și premierul României, trebuie să apărăm puterea de cumpărare a celor cu pensiile mici, și aici trebuie un alt mecanism, nu neapărat mărirea pragului.

Nu aș spune neapărat mărirea pragului, pentru că nu vreau să introduc această ipoteză, nici premierul nu a introdus și nu vreau să introduc această speranță, sau această informație în spațiul public despre mărirea pragului, un mecanism prin care să conservăm puterea de cumpărare a celor cu pensii mici, mecanism care ne dorim să fie introdus odată cu recalcularea de la 1 septembrie, conform legii în vigoare, recalculare care cu siguranță se va întâmpla.

De altfel, ați văzut și preocuparea noastră pentru cei cu salariile mici, nu doar pentru cei cu pensiile mici. Și acolo, conform acelei directive, și aici nu am ce să fac. Trebuie să reamintesc de noiembrie 2021 când am avut, pentru a doua oară, onoarea să fiu într-un Guvern al României, am găsit pe o guvernare strict de dreapta un punct de vedere negativ cu privire la aprobarea directivei cu salariul minim european.

Am reușit atunci, alături de premierul Marcel Ciolacu, am discutat în coaliție și am reușit să lămurim coaliția întreagă astfel încât astăzi aveam acea directivă și se va transforma în lege și în România”, a explicat Marius Budăi în cadrul unei intervenții TV la Antena 3 CNN.

Marius Budai
Marius Budai (SURSA FOTO: Facebook, Marius Budai)

Dacă s-ar majora pragul, cei cu venituri sub 2000 de lei nu ar beneficia de vreo creștere

Fostul ministru al Muncii a reamintit că, de la 1 iulie 2024, salariul minim va fi majorat la 3700 de lei. Crede că este importantă protejarea puterii de cumpărare a celor cu venituri mici. Majorările vor intra în vigoare în luna septembrie, conform recalculării și a valorii punctului de referință, inclusiv faza inițială de acordare a punctelor de stabilitate pentru cei care au lucrat peste 25 de ani.

Nu exclude posibilitatea unei majorări a pragului. Totuși, preferă să nu aducă în discuția publică acest aspect deoarece nu este subiectul principal. În ceea ce privește o eventuală majorare a pragului, cei cu venituri sub 2000 de lei nu ar beneficia de vreo creștere suplimentară, rămânând la nivelul actual. Obiectivul lor este să conserve puterea de cumpărare a celor cu pensii mici și să le crească treptat această putere.

„Ați văzut că de la data de 1 iulie majorarea salariului minim o să fie de la 3300 de lei la 3700 de lei. Trebuie să luăm în calcul ca în cazul celor cu venituri mici să încercăm tot mai mult și tot mai mult să le protejăm puterea de cumpărare și să le-o creștem.

Luna septembrie va intra cu majorările conform recalculării, așa cum este cu valoarea punctului de referință, și prima fază, cu acordarea pentru cei au lucrat peste 25 de ani a acelor puncte de stabilitate, și eu nu am spus că exclud, dar am spus că nu aș vrea să introduc în comunicarea publică o majorare a pragului, pentru că nu aceasta este discuția.

Grija noastră este să găsim și lucrăm acum la mai multe variante de mecanism prin care să conservăm puterea de cumpărare a celor mici. Dacă ar fi cumva o majorare de prag, cei cu sub 2000 de lei nu ar primi nimic suplimentar și ar rămâne tot cu acest lucru. Noi trebuie să conservăm puterea de cumpărare a celor cu pensii mici și ușor, ușor, să le creștem tot lor puterea de cumpărare”, a adăugat Marius Budăi.