Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă a elaborat recent un proiect de OUG pentru modificarea Codului Fiscal. Actul normativ conține mai multe modificări importante care vizează în special Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA), ce urmează a fi modificată pentru mai multe produse și activități.

Mai mult, actul normativ urmează să ajungă în zilele următoare pe masa Executivului, pentru adoptare. În același timp, sunt șanse ca documentul elaborat de Guvern să mai sufere modificări.

Modificarea Codului Fiscal intră în linie dreaptă. A apărut documentul pregătit de Guvern

Astfel, conform proiectului, începând cu data de 1 ianuarie 2023, prin noul Cod Fiscal, vor fi excluse din sfera de aplicare o serie de facilități ale cotei reduse de TVA de 9%, asta pe lângă excepția prevăzută deja pentru băuturi alcoolice și băuturile nealcoolice care conțin adaos de zahăr sau alți îndulcitori sau aromatizate.

Practic, această măsură are în vedere descurajarea consumul de băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr, băuturi energizante etc., cu impact important asupra sănătății consumatorilor, scrie stiripesurse.ro, care a intrat în posesia proiectului.

Mai mult, se propune ca, începând cu data de 1 ianuarie 2023, să se aplice aceeași cotă de TVA, respectiv cotă redusă de 9%, atât pentru livrarea de alimente, inclusiv băuturi (cu excepția băuturilor alcoolice și a celor nealcoolice care conțin adaos de zahăr sau alți îndulcitori sau aromatizate), destinate consumului uman şi animal, cât și pentru serviciile de restaurant şi de catering și pentru activitățile de cazare hotelieră.

Va fi introdusă de asemenea o prevedere care să reglementeze faptul că pentru livrările de lemn de foc, cota redusă de TVA de 5% se aplică până la data de 31 decembrie 2029 inclusiv.

În același timp, în ceea ce privește livrările de îngrășăminte chimice și pesticide chimice, se propune ca acestea să beneficieze temporar, respectiv până la data de 31 decembrie 2031 inclusiv, de facilitatea cotei reduse de TVA de 9%.

Aceste măsuri intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023

În același timp, se propune ca, începând cu data de 1 ianuarie 2023, să se restrângă sfera de aplicarea a cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea de locuințe către persoane fizice, ca parte a politicii sociale, în sensul în care persoanele fizice să beneficieze de această facilitate o singură dată, respectiv să achiziționeze, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuință a cărei valoare nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 5%.

De asemenea, se propune ca persoanele fizice care au încheiat acte juridice care au ca obiect plata în avans pentru achiziția de locuințe cu cota redusă de TVA de 5%, anterior datei de 1 ianuarie 2023, să beneficieze de aplicarea cotei reduse de TVA în anul 2023 în condițiile legale în vigoare la data încheierii acestor acte.