Ministerul Finanţelor Publice are în programul legislativ modificarea Legii contabilităţii, proiectul aflându-se în stadiu avansat, a declarat, miercuri, şeful Direcţiei de reglementări contabile din MFP, Georgeta Petre.
Afirmaţia a fost făcută cu prilejul dezbaterilor din Comisia pentru Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor, pe marginea unei propuneri legislative privind modificarea Legii nr. 82/1991 – Legea contabilităţii, semnată de un grup de deputaţi ai PDL.
‘Proiectul nostru este foarte avansat şi îl discutăm cu CECCAR’, a adăugat reprezentantul MFP.
Preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, Viorel Ştefan, a propus raport de respingere la iniţiativa legislativă privind modificarea Legii contabilităţii, atât în baza noului proiect al MFP, cât şi în baza faptului că reprezentantul ministerului a declarat că MFP nu susţine această iniţiativă.
Votul final asupra propunerii legislative a fost amânat, din lipsă de cvorum, Camera Deputaţilor fiind cameră decizională.
Propunerea legislativă privind modificarea Legii nr. 82/1991 – Legea contabilităţii aparţine unui grup de 39 de deputaţi PDL şi prevede obligativitatea ca fiecare firmă să aibă un contabil angajat cu normă întreagă. De asemenea, firmele trebuie să îşi creeze un department de contabilitate format din minimum două persoane cu pregătire în domeniul financiar-contabil.
‘Contabilitatea se organizează şi se conduce, de regulă, în compartimente distincte, conduse de directorul economic sau contabilul-şef, încadrat cu contract individual de muncă. Aceste persoană trebuie să aibă studii economice superioare’, se arată în aliniatul 2 al propunerii legislative.
De asemenea, se prevede că nu se pot organiza compartimente formate dintr-o singură persoană, încadrată cu contract individual de muncă part-time sau în baza unei convenţii civile.
Iniţiatorii motivează aceste propuneri prin faptul că aliniatele 2 şi 3 ale articolului 10 din Legea contabilităţii menţin o confuzie asupra noţiunii de compartiment, situaţie de care s-a profitat pe piaţa serviciilor contabile şi legea a fost interpretată în sensul că un număr mare de unităţi economice aveau organizat un compartiment de contabilitate format dintr-o singură persoană angajată cu contract individual de muncă parţial (una sau două ore pe zi), proliferându-se, astfel, munca la negru. Totodată, situaţiile financiare erau întocmite de persoane fără experienţa necesară, nesupunându-se standardelor de calitate.
Situaţiile financiare întocmite de persoane fără experienţa necesară pot aduce atingere gravă interesului public, se concluzionează în expunerea de motive.
Iniţiativa legislativă a deputaţilor PDL a avut un ecou puternic negativ în rândul profesioniştilor contabili, fiind creată şi o petiţie care s-a dorit un protest oficial al acestora împotriva propunerii.
În opinia profesioniştilor din domeniu, fiecare societate trebuie să aibă libertatea de decizie să îşi angajeze câţi contabili are nevoie pentru a-şi desfăşura activitatea.
‘În situaţia în care sunt înregistrate 700.000 de firme active şi fiecare angajează minimum două persoane per societate – rezultă că ar trebui să existe un minimum de 1.400.000 de persoane cu pregătire profesională contabilă superioară, care ar trebui să fie angajate cu timp integral de opt ore în vederea desfăşurării unei activităţi. Ce vor face în acest sens societăţile de evidenţă contabilă (care ţin contabilităţi la 10-20 de societăţi) sau persoanele care ţin evidenţe la societăţi care au 1-2 facturi de înregistrat într-o lună’, afirmă iniţiatorii petiţiei ‘Salvaţi profesia contabilă’.
SURSA: Agerpres