Ministrul Muncii se îndoiește de recomandarea FMI
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a fost întrebată într-o emisiune la Digi24 cu privire la posibilitatea modificărilor în legea pensiilor, în contextul afirmațiilor Fondului Monetar Internațional cu privire la impactul financiar al acesteia.
Ministrul a negat faptul că România ar fi monitorizată de către Fondul Monetar Internațional în prezent . Pe fond, a exprimat rezerve cu privire la informațiile prezentate de fond.
La Digi24, ministrul a spus „România nu este monitorizată de FMI la momentul acesta. Deci este o informație la care dați-mi voie să am rezerve, dați-mi voie să mă îndoiesc de această informație”.
Nicio informație oficială din partea FMI
Ea a adăugat că nu a primit nicio informație oficială din partea FMI cu privire la cheltuielile suplimentare generate de noua lege a pensiilor adoptată de Guvern.
Ministrul a menționat că, în trecut, au avut discuții cu reprezentanți ai FMI privind ocuparea forței de muncă. Totuși, spune că nu primit nimic oficial cu privire la impactul financiar al legii pensiilor.
„Inclusiv noi la Ministerul Muncii am avut acum ceva timp, cred că în septembrie, reprezentanţi de la FMI cu care am discutat despre partea de ocupare. Este firesc, este normal să fim în dialog cu toate instituţiile, dar oficial eu nu am văzut nimic de la FMI în sensul acesta”, a completat ministrul Muncii.
FMI recomandă modificarea legii pensiilor, potrivit surselor guvernamentale
Surse guvernamentale au afirmat că instituția recomandă modificarea legii pensiilor. Aceleași surse spun că raportul final al misiunii FMI va include mențiuni cu privire la impactul financiar al noii legi.
Cheltuielile estimate la aproximativ 0,5% din PIB în 2024 și 1% din PIB începând cu 2025 sunt considerate de instituție ca fiind inconsistent cu consolidarea bugetară și atingerea țintei de deficit de 3% din PIB.
Raportul final al Fondului Monetar Internațional este așteptat să fie prezentat în board. Ministrul Muncii a afirmat că va căuta informații pentru a înțelege mai bine contextul și recomandările FMI.
Instituția arată „Cheltuielile rezultate din aplicarea noii legi a pensiilor sunt estimate la aproximativ 0,5% din PIB în 2024 plus 1% din PIB începând cu 2025. Cheltuielile suplimentare implică o traiectorie a deficitului care nu coincide cu consolidarea bugetară și atingerea țintei de 3% din PIB, prag stabilit de Comisia Europeană. Astfel, pentru că România nu atinge ținta stabilită de FMI, se recomandă reconsiderarea legii.”