Modificarea legilor justiţiei din România a fost principalul subiect discutat joi, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil pentru o mai bună legiferare, relaţii interinstituţionale, statul de drept şi drepturi fundamentale.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Timmermans a apreciat că societatea românească susţine tot mai mult valorile statului de drept, "ceea ce demonstrează că cetăţenii îşi doresc o Românie modernă, europeană, o justiţie dreaptă şi o societate echilibrată". De asemenea, el a menţionat că nu există niciun dubiu că justiţia din ţara noastră este independentă, dar "atacurile publice din ultima vreme la adresa justiţiei creează o imagine negativă României". Totodată, oficialul european a exprimat apreciere pentru rezultatele foarte bune obţinute de România în ultimii ani în lupta anticorupţie.
"Principalul subiect abordat în cadrul întâlnirii a fost cel referitor la modificarea legilor justiţiei din România şi continuarea luptei anticorupţie. Preşedintele României a subliniat că rămâne puternic angajat în respectarea statului de drept, în garantarea independenţei sistemului judiciar şi în sprijinirea luptei împotriva corupţiei. În ceea ce priveşte legile justiţiei, Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că îşi doreşte îmbunătăţirea acestora, întrucât cetăţenii români au nevoie de legi bune, care să consolideze independenţa justiţiei şi să garanteze funcţionarea statului de drept", a informat un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, transmite Agerpres.
Potrivit sursei citate, preşedintele României a precizat că eficienţa activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în domeniul luptei împotriva corupţiei este de necontestat.
Şeful statului a arătat că, în ultimii ani, democraţia s-a consolidat semnificativ în România, iar spiritul civic al societăţii româneşti se manifestă tot mai activ, ceea ce arată o maturizare a acesteia. Preşedintele României a subliniat faptul că sistemul judiciar este independent pe deplin şi funcţionează eficient, în acest context menţionând că va depune toate eforturile, în limita prerogativelor constituţionale, pentru a asigura funcţionarea unui sistem judiciar independent în România şi pentru a consolida statul de drept.
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a afirmat că efectuează vizita în România în contextul evaluărilor pe care le face Comisia Europeană cu privire la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei. În opinia sa, România a făcut în ultimii ani paşi importanţi în domeniu. Cu toate acestea, Frans Timmermans a subliniat că, chiar dacă există un angajament ferm de a finaliza MCV în mandatul actualei Comisii Europene, acest obiectiv va putea fi realizat numai după îndeplinirea integrală a tuturor condiţionalităţilor aferente.