Șoferii vor afla unde sunt amplasate radarele

Șoferii ar urma să afle unde sunt amplasate radarele, se arată într-o lege care prevede ca Poliția Rutieră să ofere informații în acest sens.

Scopul legii este de a permite șoferilor să știe unde sunt montate aceste dispozitive.

Prin adoptarea unei propuneri legislative de către Senat, se propune ca poliția rutieră să fie obligată prin lege să ofere conducătorilor auto informații despre amplasarea radarelor.

Așadar, echipajele de poliție nu vor mai putea opera în mod discret în prinderea acelor șoferi care depășesc limita legală.

Legea mai arată că poliția rutieră va trebui să informeze publicul cu privire la aceste dispozitive. Pentru a face acest lucru, poliția rutieră poate apela la diverse mijloace. Două dintre ele sunt indicatoarele și mass-media.

Poliția rutieră
Poliția rutieră/SURSA FOTO: Dreamstime

Cine poate folosi dispozitivele de măsurare a vitezei?

Legea permite, astfel, conducătorilor auto să fie notificați înainte cu privire la dispozitivele de măsurare a vitezei. Astfel, ei vor avea posibilitatea să-și modifice comportamentul în trafic.

În proiectul de lege se mai arată că polițiștii de la rutieră, aflați în mașini inscripționate vizibil și cei din afara acestora, sunt cei care pot folosi dispozitivele de măsurare a vitezei.

„Autovehiculele poliţiei, staţionate sau în deplasare, cu care poliţiştii rutieri se află în misiune de supraveghere şi control, utilizează semnale de avertizare luminoase şi sau sonore.

Folosirea dispozitivelor de măsurare a vitezei se face doar de către poliţiştii rutieri din autovehiculele poliţiei inscripţionate sau din afara acestora, la loc vizibil pentru participanţii la trafic”, se precizează în textul proiectului de lege.

Radar
Radar/SURSA FOTO: Dreamstime

Cum afli unde sunt amplasate radarele?

Potrivit noii legi, Poliția Rutieră va fi obligată să notifice prezența radarelor, fie prin indicatoare rutiere, fie prin intermediul mass-mediei.

„Poliția Rutieră avertizează conducătorii de autovehicule în legătură cu prezența în trafic a dispozitivelor de măsurare a vitezei prin mass-media sau panouri de avertizare. Conducătorii de autovehicule pot folosi mijloace proprii de detectare a dispozitivelor de măsurare a vitezei”, se arată în propunerea legislativă.

Conform noii reglementări, șoferii vor fi autorizați să utilizeze propriile dispozitive de detectare a radarelor Poliției Rutiere. Există, însă, și o excepție. Șoferii nu au voie să folosească aparatele de bruiaj. Ele sunt strict interzise.

Aceste schimbări legislative vor fi supuse dezbaterilor în Camera Deputaților și, în cazul adoptării, vor fi transmise spre promulgare Președintelui României.

Prin urmare, doar după ce aceste modificări vor fi publicate în Monitorul Oficial, polițiștii vor fi obligați să informeze publicul cu privire la prezența radarelor, în conformitate cu noile reguli.