Noile amendamente propuse de Senat aduc modificări semnificative taxei de solidaritate. Astfel, se elimină procentul de 60% aplicat asupra diferenței de profit între anul anterior și media anilor 2018-2021 și modifică sfera de aplicare a taxei de solidaritate.
OMV Petrom va plăti mai puțin pentru taxa de solidaritate
Pentru Petrom se introduce o taxă aplicată cantității de petrol rafinat, în valoare de 350 de lei pe tonă. Această taxă menționează companiile care extrag și rafinează petrol, ceea ce se aplică doar în cazul Petrom.
Având în vedere faptul că Petrom a rafinat 4,6 milioane de tone de petrol și produse semifinite în anul precedent rezultă că ar trebui să plătească o taxă de 1,47 miliarde de lei, adică aproximativ 300 de milioane de euro, pentru o cantitate de petrol rafinat de aproximativ 4,2 milioane de tone.
Suma este mult mai mică decât în forma anterioară a taxei, când compania a afirmat că nu se califică pentru plată, deoarece nu erau aplicabile condițiile.
Companiile care scapă de plata taxei
De asemenea, BSOG (Black Sea Oil & Gas) scapă de plata taxei datorită unui nou amendament conform căruia „contribuabilii care nu au obținut producție în domeniile prevăzute la art. 1 alin (1) în perioada 2018-2021 nu datorează contribuția de solidaritate”.
Toate celelalte companii vizate, cele mai mari dintre ele fiind Romgaz și Rompetrol, vor plăti taxa așa cum era prevăzut anterior, deoarece nu se modifică nimic pentru ele.
În luna martie, Parlamentul a adoptat legea de aprobare a OUG nr. 186/2022 privind contribuția de solidaritate de 60% asupra „profiturilor excesive” ale companiilor din industria petrolului, gazelor, cărbunelui și rafinării, impusă la sfârșitul anului precedent în aplicarea unui regulament UE din octombrie 2022.
Profit de 1,5 miliarde de lei în T1 pentru OMV Petrom
Potrivit rezultatelor financiare transmise pe 28 aprilie, Bursei de Valori Bucureşti, OMV Petrom a înregistrat în primul trimestru al anului în curs un profit net de 1,481 miliarde lei.
„Rezultatele noastre pentru primul trimestru al acestui an sunt influenţate de scăderea preţurilor internaţionale pentru ţiţei şi gaze, de la nivelurile record înregistrate în 2022.
Profitul net în primul trimestru din 2023 a fost de aproximativ 1,5 miliarde lei, cu 15% mai mic, în timp ce investiţiile s-au ridicat la aproximativ 1 miliard lei, în creştere cu 52% faţă de anul precedent”, a declarat Christina Verchere, directorul general al OMV Petrom.
În primele trei luni ale acestui an, veniturile din vânzări au atins 9,473 miliarde de lei, faţă de 11,898 miliarde de lei înregistrate în trimestrul întâi al anului trecut.
Potrivit acesteia, decizia finală de investiţii pentru Neptun Deep este aşteptată la jumătatea anului 2023, dacă toate condiţiile prealabile sunt îndeplinite.