Ordonanţa de urgenţă privind organizarea şi desfăşurarea unor campanii de informare publică în contextul pandemiei de COVID-19 a fost modificată, marţi, în Camera Deputaţilor. Mai exact, s-a decis că sumele neutilizate în aceste campanii de posturile de radio-tv la nivel local vor fi redistribuite către cele la nivel naţional.
Amendamentul a fost propus de liderii grupurilor PNL şi PSD, Florin Roman şi Alfred Simonis.
“În situaţia în care, în bugetele prevăzute (…), rămân sume nealocate din cauza unor limitări obiective, sumele rămase vor fi redistribuite către celelalte staţii care nu au atins aceste limitări (…). Redistribuirea se va aplica repetat până la atingerea limitelor respective sau până la consumarea bugetului alocat campaniei”, se arată în document.
Iniţiatorii amendamentului au considerat că algoritmul de distribuţie a bugetelor de publicitate între staţiile de radio-tv locale şi regionale trebuie să sufere o modificare.
“Pentru că există o limitare a bugetelor acordate staţiilor TV participante în campanii, o parte importantă din bugetul total ar putea rămâne nealocată. Pentru o mai bună acoperire şi o distribuţie echitabilă, propunem o redistribuire a sumelor neutilizate către celelalte staţii care nu au atins limitările. Redistribuirea se va aplica repetat, până când staţiile îşi vor atinge limitele de difuzare (numărul de ore de emisie x 4 spoturi pe oră) sau până la consumarea întregului buget alocat”, au explicat aceştia în raportul comisiilor de specialitate.
Contre dure între deputaţii USR şi iniţiatorii modificării
Modificarea nu a fost însă pe placul reprezentanţilor USR, care au criticat decizia, afirmând că este vorba de “o mită dată presei”.
“Dacă cumva rămân bani necheltuiţi la televiziunile locale, îi mai băgăm o dată la televiziunile centrale, acum, în campanie. Este nelegal. Să încetaţi cu aceste mizerii USL-iste strecurate în lege!”, a declarat deputatul USR Cătălin Drulă.
Şi deputatul USR Iulian Bulai a spus că este vorba de o “mită pentru presă”.
“E mită la presă. (…) Nu daţi bani pentru jurnalism de investigaţie, dar daţi bani pentru mită, transferaţi mita pentru presă. Opriţi-vă din acest populism deşănţat! Minţiţi mai mult decât cei de la PSD, aţi ajuns mai jos decât PSD”, le-a transmis Bulai reprezentanţilor PNL, scrie Agerpres.
În replică, liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a susţinut că deputaţii USR manipulează.
“E un nou moment în care mai tinerii colegi nu ştiu ce vorbesc. Nu se suplimentează niciun ban pentru presă. Acolo unde nu se completează la televiziunile regionale, sunt redistribuiţi la televiziunile naţionale. Opriţi această manipulare de doi bani, citiţi proiectul!”, a spus Roman.
La rândul său, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a declarat că presa nu poate fi cumpărată în acest mod.
“Ruşine să vă fie şi vouă de la PNL şi de la USR, atunci când am avut ocazia să dăm jos acest “Guvern nu aţi susţinut. (…) Presa nu poate fi cumpărată în forma acesta, să fiţi foarte atent la modul în care umiliţi presa”, a susţinut Simonis.
Ce prevede Ordonanţa de urgenţă care a fost modificată marţi, 8 septembrie
Ordonanţa de urgenţă prevede că Guvernul difuzează contra cost, prin intermediul serviciilor de programe de televiziune şi radiodifuziune, al ziarelor tipărite, revistelor, publicaţiilor periodice, al furnizorilor de servicii media online şi furnizorilor de publicitate prin mijloace de publicitate amplasate în localităţi, înregistrate în România, campanii de informare publică privind măsurile de prevenire şi limitare a răspândirii SARS-CoV-2, precum şi campanii de informare publică privind modul de reluare a activităţilor economice şi sociale şi de promovare a produselor şi serviciilor româneşti, pentru o perioadă de 180 de zile de la data încheierii în acest sens a contractelor de prestări servicii, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020.
Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.