A devenit interzis în România! Se schimbă legea privind păcănelele. Guvernul României pregătește „o nouă lovitură” industriei jocurilor de noroc. Când va intra modificarea în vigoare?
Adio, jocuri de noroc! Executivul pregătește „o nouă lovitură” industriei
Noi restricţii la legea pentru jocuri de noroc! Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților, a dezvăluit amendamentele aduse legii de eliminare a păcănelelor. Eliberarea adeverinței pentru localități cu peste 15.000 de locuitori, acolo unde nu există atâția, va fi considerată o infracțiune penală, la fel și desfășurarea activității fără adeverință.
În plus, se clarifică conceptul de unitate administrativ-teritorială, deoarece unii au interpretat unitatea administrativ-teritorială ca fiind județul, însă toate județele au peste 15.000 de locuitori și se referă explicit la localitatea respectivă.
În esență, odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, se va elimina orice lacună din prima lege adoptată și se vor închide și cele 5% din localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori care nu s-au închis încă. Este o nouă lovitură aplicată industriei jocurilor de noroc.
Atunci când au adoptat proiectul de lege privind eliminarea păcănelelor din localitățile mici, a fost considerat un proiect pilot. Lupta împotriva industriei jocurilor de noroc este una dificilă. Probabil, va fi necesară revizuirea legii pentru a elimina unele vulnerabilități.
Se elimină orice vulnerabilitate a primei legi votate
În prezent, deși în România este interzisă desfășurarea activității de jocuri de noroc în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori, există câteva excepții, rare, în care primarii eliberează adeverințe indicând că localitatea depășește acest prag.
În realitate, nu se întâmplă acest lucru. Există operatori economici care mențin deschise locațiile chiar și fără a deține această adeverință.
„Modificările pe care le vom face fac referire la eliberarea acestei adeverinţe, incriminează ca fiind faptă penală eliberarea adeverinţei de peste 15.000 de locuitori, acolo unde nu sunt 15.000 de locuitori şi incriminează ca fiind faptă penală desfăşurarea activităţii fără această adeverinţă”, a explicat el în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la Parlamentul României.
Noi restricţii la legea pentru jocuri de noroc! Prin modificările aduse legii, se clarifică explicit ce înseamnă o unitate administrativ-teritorială.
Amendamentele fac acum referire clară la localitatea respectivă. Se vor folosi datele recensământului din 2021 pentru raportare.
„Practic, după ce această lege va intra în vigoare, eliminăm orice vulnerabilitate a primei legi votate şi se vor închide şi cele 5% care nu s-au închis în localităţile de sub 15.000 de locuitori. Este o nouă lovitură pe care o dăm industriei jocurilor de noroc. Făcând o faptă penală, poliţia poate veni să cerceteze. Urmează legea mare, cadru, prin care vor elimina complet acest tip de activitate din România.
Proiectul pilot trebuie să ne arate cum funcţionează şi care sunt eventualele breşe. Am identificat câteva, incriminând ca fiind faptă penală sunt absolut convins că, după ce această lege va intra în vigoare, nu se va mai juca nimeni să danseze, să încerce să interpreteze într-un fel sau altul legea”, a adăugat Alfred Simonis.