Ministerul Educaţiei trebuie să colaboreze cu Ministerul Justiţiei pentru modificările legislative referitoare la hărţuirea sexuală, a concluzionat purtătorul de cuvânt al Executivului, după ce s-a terminat ședința de guvern de joi, 8 august 2024.
Se dorește modificarea legislației privind hărțuirea sexuală
Guvernul României urmărește modificarea legislației privind hărțuirea sexuală. Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului, a dezvăluit, în urma ședinței de guvern de joi, 8 august 2024, că Ministerul Educaţiei și Ministerul Justiţiei trebuie să lucreze împreună pentru a prezenta, în sedinţa de guvern de săptămâna viitoare, o soluţie de act normativ în legătură cu gestionarea cazurilor de hărțuire sexuală.
„Este un subiect de mare interes. Au stârnit şi revoltă şi alt gen de emoţie publică cazurile recente la care ne gândim cu toţii, fără îndoială, şi în urma angajamentului luat de către premier, în şedinţa de guvern de astăzi (joi – n.r.), Ministerul Educaţiei a venit cu o notă de informare şi, având în vedere că sarcina şi expertiza erau la ministerul de resort, vreau să punctez că, în coordonare cu ministerul, cred că acum câteva minute a fost difuzat un comunicat de presă referitor la această informare.
Pot să vă spun însă că, în timpul şedinţei de astăzi, în urma analizei acestei informări, care a fost generată de o şedinţă a unui grup interministerial din 6 august, din care au făcut parte şi Ministerul Justiţiei, şi Ministerul Afacerilor Interne, şi instituţia rectorilor din România, s-a ajuns la concluzia că Ministerul Educaţiei trebuie să colaboreze cu Ministerul Justiţiei pentru a prezenta o soluţie de act normativ în şedinţa de guvern săptămâna viitoare”, a declarat el.
Sfera de competențe depășește atribuțiile Ministerului Educației
În urma ședinței interministeriale, s-a constatat că sfera de competențe depășește atribuțiile Ministerului Educației, implicând și drepturi fundamentale legate de petițiile cetățenilor români și raporturi de muncă gestionate de un alt minister. Din acest motiv, este necesară o colaborare cu Ministerul Justiției.
Cele două ministere vor analiza împreună două aspecte:
- ce soluții oferă cadrul normativ actual al României în ceea ce privește combaterea hărțuirii sexuale;
- ce modalități de completare, omogenizare sau clarificare ar fi necesare pentru a le face mai coerente și mai ușor de aplicat;
Având în vedere delicatețea subiectului și faptul că sunt vizate aspecte reglementate prin legi, nu prin acte normative secundare sau terțiare, există posibilitatea ca actul normativ să fie sub forma unui proiect de lege, ce va trebui ulterior dezbătut și aprobat de Parlamentul României.
„Este nevoie de o scanare a sistemului legislativ pentru a se vedea dacă unele măsuri nu sunt deja reglementate. Din intervenţia Ministerului Justiţiei de astăzi din cadrul şedinţei de guvern, am remarcat această idee.
Trebuie să nu ne pripim în a legifera ceva ce este deja reglementat şi este nevoie de o scanare, dacă îmi permiteţi, juridică, a tabloului legislativ român, pentru a vedea dacă nu cumva aceste… eu acum pun această rezervă, dar ele sunt, într-o formă sau alta, reglementate.
Nu cred că poate scăpa cineva nepedepsit dacă este dovedit că a exercitat un act de agresiune sexuală. Şi pentru această coerenţă e nevoie să ne grăbim încet vorba latinului”, a adăugat Mihai Constantin.