Sorin Cîmpeanu consideră că este nevoie de o regândire a structurii anului şcolar începând cu toamna lui 2022.
Pentru anul şcolar 2021-2022 nu mai pot fi aduse acum modificări, deşi ministrul Educaţiei spune că a încercat acest lucru, însă a fost pus în faţă unui refuz clar, pe motivul că ar fi nevoie de predictibilitate.
Vacanţa de vară s-ar putea scurta pentru elevi din anul şcolar 2022-2023
Ministrul Sorin Cîmpeanu explică faptul că, din cauza pandemiei, există pierderi foarte mari, iar acestea trebuie recuperate prin extinderea perioadei în care se fac cursurile şi, implicit, prin reducerea vacanţelor, scrie digi24.ro.
“Începând din toamna anului 2022, vom face tot posibilul, vom prezenta argumente, în așa fel încât să fie acceptate de profesori, de părinți, de elevi, de decidenți, pentru că avem nevoie de o perioadă mai mare de cursuri. Avem nevoie de timp pentru recuperarea pierderilor.
Propunerea pe care am făcut-o și pe care am motivat-o – da, din toamna anului 2022, un an școlar mai lung. (…) Cu siguranță vacanța de vară va fi mai scurtă”, a declarat ministrul Educaţiei, duminică.
Totuşi, Sorin Cîmpeanu a acceptat că este nevoie de un acord al tuturor celor implicaţi în procesul de educaţiei înainte să se recurgă la modificări privind durata cursurilor şi a vacanţelor.
Elevii români petrec mai puţine săptămâni la şcoală faţă de majoritatea elevilor europeni
Oficialul a mai indicat că oricum România are o durată a cursurilor mai mică decât în multe ţări europene, iar criza sanitară a dat şi mai rău totul peste cap.
“Suntem printre ultimele țări europene din punct de vedere al duratei cursurilor. Pierderile suferite pe perioada crizei sanitare au fost foarte mari, nu numai în România, este drept, ele vor trebui să fie recuperate în timp. Pentru asta, mai mult decât oricând, este nevoie de o durată mai mare a perioadei de cursuri”, a mai spus şeful de la Ministerul Educaţiei.
Anul şcolar este în România, în acest moment, de 34 de săptămâni. Într-un ciclu de învăţământ de 12 ani, un elev din Germania învaţă cu doi ani şi jumătate mai mult decât un elev din România, a indicat Cîmpeanu.
Sursă foto: Facebook, Guvernul României