Secretarul de stat și șeful DSU, Raed Arafat, a spus care este motivul pentru care a fost eliminată posibilitatea ieşirii din carantină în a zecea zi, după testarea negativă în a opta zi.
„Acea măsură fusese luată când carantina era de 14 zile şi dădeam posibilitatea să iasă în a 10-a zi dacă se face test în ziua a 8-a. Acum carantina a coborât la 10 zile. Nu este de dorit acest lucru, pentru că înseamnă că ai călătorit fără test, ai urcat în avion fără test şi în multe aeroporturi nu ţi se mai permite acest lucru”, a explicat Raed Arafat.
Persoanele ce vin din țări care aparțin Uniunii Europene, vor continua să prezinte certificatul verde care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR obţinut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei.
Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală și care călătoresc din state membre ale UE aflate în zona roşie, vor intra în carantină timp de 10 zile. Dacă persoanele nevaccinate nu prezintă un test realizat cu 72 de ore înainte de călătorie, vor intra în carantină timp de 14 zile.
Alexandru Rafila dorește să amplifice restricțiile împotriva apariției noii tulpini
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat anterior, că este îngrijorat ca noua tulpină Omicron să nu fie adusă pe teritoriul țării de către persoanele care au ajuns din Africa de Sud în România.
Întrebat dacă există posibilitatea unei carantine naționale în 2022, Alexandru Rafila a spus că această variantă este exclusă. Acesta consideră că, momentan, este necesară încurajarea testări periodice. Ba mai mult, el a explicat că nici dacă s-ar înmulți cazurile, tot nu ar fi impus un lockdown național.
„Nu se pune problema în acest moment, pentru că nu există justificare nici măcar din punct de vedere epidemiologic”, a spus acesta.
Ministrul Sănătății consideră că, în prezent, sistemul medical din țară ar trebui să își concentreze atenția și energia pe pregătirile pentru posibilul val cinci. Acesta a enumerat carențele actuale din România.
„Ne pregătim în primul rând prin dezvoltarea serviciilor ambulatorii și dezvoltarea capacității de testare, care să permită oamenilor să beneficieze de tratament înainte să apară complicațiile și să nu supra-aglomereze spitalele pe de o parte, iar pe de altă parte trebuie să convingem oamenii să își vaccineze familiile, în primul rând persoanele vârstnice și cei cu boli cronice.
Noi acolo avem problema importantă. Avem doar 30% din populația cu vârsta de peste 70 de ani vaccinată, față de alte țări care au această categorie protejată în mod esențial și atunci cred că dacă vrem să avem sărbătorile în liniște trebuie să încurajăm oamenii în această lună să își vaccineze vârstnicii și persoanele cu boli cronice din familie”, a spus Alexandru Rafila la Antena3.