Obligaţia ca persoanele fizice autorizate (PFA) să plătească contribuţiile pentru venituri de natură profesională, aşa cum prevedea OUG 58/2010 va fi eliminată odată cu intrarea în vigoare a actului normativ care modifică ordonanţa, acestea urmând să facă plata contribuţiei conform Legii 19/2000.
Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti (CPMB) a precizat, vineri, că actul normativ pentru modificarea şi completarea OUG 58/2010 vizează doar persoanele care realizează venituri de natură profesională din drepturi de autor sau în baza unor convenţii civile, nu şi PFA-urile, care nu mai fac obiectul documentului adoptat de Guvern.
Astfel, odată cu intrarea în vigoare a noului act normativ, persoanele fizice autorizate vor face plata contribuţiilor conform Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii, adică la fel ca înaintea intrării în vigoare a OUG 58/2010.
Reprezentanta CPMB, Veronica Marinescu, a explicat vineri, într-o conferinţă de presă, că persoanele aflate în această situaţie, care au virat banii pentru contribuţii, aşa cum prevedea OUG 58/2010, vor avea un punctaj mai mare în luna pentru care s-a făcut plata sau pot solicita o regularizare a plăţilor.
Ea a mai precizat că persoanele care realizează, în mod ocazional, venituri de natură profesională pe lângă veniturile de natură salarială, nu datorează contribuţiile individuale şi pentru aceste venituri de natură profesională (drepturi de autor sau convenţii civile).
În cazul persoanelor care, în mod ocazional, realizează exclusiv venituri de natură profesională – drepturi de autor – , există obligaţia plăţii contribuţiilor individuale.
„În această situaţie baza de calcul anuală nu poate depăşi de cinci ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”, a precizat Marinescu.
Noul act normativ mai prevede că sunt obligate să plătească contribuţii persoanele care realizează, cu caracter de regularitate, pe lângă veniturile de natură salarială, şi venituri de natură profesională, dar şi cele care realizează, în mod regulat, exclusiv venituri de natură profesională.
Şi în aceste cazuri, baza de calcul lunară nu poate depăşi de cinci ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Obligaţia declarării, calculării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor individuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj, corespunzătoare veniturilor de natură profesional, revine angajatorului.
Directorul interimar de la Direcţia de Politici Publice şi Comunicare din Ministerul Muncii, familiei şi Protecţiei Sociale, Adriana Nedu, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că persoanele care realizează venituri din drepturi de autor sau din convenţii civile sunt obligate în continuare să facă plăţile pentru contribuţii, în conformitate cu OUG 58/2010.
Ea a explicat că în cazul în care plăţile stabilite prin OUG 58, aferente veniturilor de natură profesională, nu vor fi achitate, persoanele respective vor fi descoperite când vor fi făcute regularizările la final de an, vor primi avertismente şi ar putea plăti penalităţi.
Guvernul a decis miercuri că plătitorii de venituri din drepturi de autor vor reţine, declara şi calcula contribuţiile de asigurări pentru pensii şi şomaj aferente beneficiarilor, măsura urmând să fie aplicată începând cu luni, 13 septembrie.
Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, miercuri, că persoanele fizice autorizate care obţin venituri din drepturi de autor vor plăti contribuţii potrivit prevederilor din Ordonanţa 58.
„Persoanele fizice autorizate…ele obţin două categorii de venituri – venituri din drepturi de autor şi alte venituri. Dacă obţin venituri din drepturi de autor se aplică Ordonanţa 58”, a afirmat Ialomiţianu.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă, obţinut şi prezentat marţi de agenţia MEDIAFAX, prevede că firmele vor avea obligaţia de a depune lunar, până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile de natură profesională, câte o declaraţie privind evidenţa nominală a persoanelor care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale.
SURSA: Mediafax