Modul extrem de simplu prin care ne putem prelungi viața. Ce au descoperit oamenii de știință

aminoacizi

SURSA FOTO: Dreamstime

Reducerea unui singur aminoacid ne poate prelungi viața? Un nou studiu pe șoareci a constatat că aportul limitat al unui anumit aminoacid esențial a încetinit impactul îmbătrânirii și chiar le-a prelungit viața.

Reducerea unui singur aminoacid ne poate prelungi viața?

Reducerea unui singur aminoacid ne poate prelungi viața? Un nou studiu pe șoareci a constatat că aportul limitat al unui anumit aminoacid esențial a încetinit impactul îmbătrânirii și chiar le-a prelungit viața.

Aminoacizii sunt compuși organici alcătuiți în principal din azot, carbon, hidrogen si oxigen. Organismul uman are nevoie de 20 de aminoacizi diferiți pentru o stare bună organismului și a funcționa normal. Oamenii trebuie sa-și asigure nouă dintre acești aminoacizi, numiti aminoacizi esențiali, prin alimentație, din surse precum carne, ouă, tofu și produse lactate.

Ce este Izoleucina

Izoleucina este unul dintre cei trei aminoacizi cu lanț carbonic ramificat pe care îi folosim pentru a construi proteine ​​în corpul nostru. Este esențială pentru supraviețuire, dar, din moment ce celulele nu o pot produce de la zero, trebuie să o obținem din surse precum ouă, lactate, proteine ​​din soia și carne.

Cercetări anterioare, care au folosit date dintr-un sondaj din 2016-2017 efectuat de rezidenți din Wisconsin, au descoperit că nivelurile de izoleucină din dietă au fost legate de sănătatea metabolică, iar persoanele cu IMC mai mare consumau, în general, cantități mult mai mari ale acestui aminoacid.

„Diferitele componente ale dietei au valoare și impact dincolo de funcția lor calorică și am cercetat o componentă pe care mulți oameni o consumă în cantități prea mari”, spune cercetătorul în metabolism Dudley Lamming de la Universitatea din Wisconsin, SUA, implicat în ambele studii.

„Este încurajator să credem că o schimbare a dietei ar putea face o diferență atât de mare în durata de viață și ceea ce numim „durata sănătății”, chiar și atunci când a început la jumătatea vieții”, subliniază el.

Ce a constatat studiul pe șoareci

Un grup de șoareci divers din punct de vedere genetic a fost hrănit fie cu o dietă care conținea douăzeci de aminoacizi comuni, fie cu o dietă în care toți aminoacizii au fost reduși cu aproximativ două treimi, fie cu o dietă în care doar izoleucina a fost redusă ca și cantitate.

Șoarecii aveau aproximativ șase luni la inceputul studiului (vârsta echivalentă a unei persoane de 30 de ani) și puteau să mănânce cât doreau, dar numai din tipul specific de hrană oferit grupului lor.

Restricționarea izoleucinei a crescut durata de viață a șoarecilor

 Restricționarea izoleucinei alimentare a crescut durata de viață și durata de sănătate a șoarecilor, a redus fragilitatea acestora și a promovat controlul glicemiei. Șoarecii masculi au avut o durată de viață cu 33% mai mare, în comparație cu cei la care izoleucina nu a fost restricționată, iar femelele au avut o  durată de viață cu 7% mai mare.

Șoarecii masculi din acest grup au avut o mărire mai mică a prostatei legată de vârstă  și mai puține șanse de a dezvolta tumori canceroase. De asemenea, acești șoareci au avut un scor mai bun în 26 de teste ale sănătății, inclusiv forța musculară, rezistența, nivelul zahărului din sânge, utilizarea cozii și căderea părului.

În mod paradoxal, șoarecii cărora li s-a administrat hrană scăzută în izoleucină au consumat mai multe calorii decât ceilalți. Dar, în loc să ia în greutate, au ars mai multă energie și au menținut greutăți corporale bune, chiar dacă nivelurile lor de activitate nu au fost diferite.

Cercetări anterioare au sugerat că deficiența de taurină, un alt acid aminoetilsulfonic prezent în secreția biliară,  duce la îmbătrânire, iar la animalele care produc foarte puțină taurină în mod natural, lipsa acesteia contribuie la o serie de probleme de sănătate. Când oamenilor li s-au administrat suplimente de taurină în studii, aceasta pare să ajute bolile metabolice și inflamatorii, sugerând că ar putea avea beneficii pentru sănătate.