Atacurile au fost desfăşurate după tactici care seamănă cu cele folosite de unele grupări teroriste, cum ar fi focusarea al-Qaeda pe un număr mare de victime şi pe ideea de a avea astfel vizibilitate, dar şi modalitatea restrânsă, tactică ce poartă mai degrabă semnătura atacurilor Statului Islamic şi militanţilor islamişti.
Sursa citată a precizat că deocamdată nu este clar cine este responsabil de producerea atentatelor.
Cel puţin 153 de persoane au fost ucise în atentatele de la Paris, potrivit CNN. Peste 200 de persoane au fost rănite, dintre care 80 sunt în stare gravă, au indicat surse apropiate anchetei, conform AFP. Opt terorişti au murit, din care şapte s-au aruncat în aer, conform aceloraşi surse citate de AFP.
Opt "terorişti" şi-au pierdut viaţa vineri seară în atentatele de la Paris, dintre care şapte s-au aruncat în aer, potrivit primelor constatări ale anchetatorilor, a făcut cunoscut pentru AFP o sursă apropiată anchetei.
Patru dintre aceşti agresori au murit în sala de spectacole Bataclanm, dintre care trei acţionând o centură cu explozivi, ultimul fiind ucis în timpul asaltului forţelor de ordine. Trei kamikaze au murit la Stade de France, iar altul pe bulevardul Voltaire, în apropiere de Bataclan, a detaliat sursa.
Ancheta care a fost deschisă după atentatele comise vineri la Paris va permite să se stabilească dacă există "complici şi coautori în libertate", a afirmat sâmbătă procurorul Parisului, François Molins, potrivit AFP.
Justiţia franceză a deschis o anchetă pentru "asasinate în relaţie cu o acţiune teroristă" şi "conspiraţie", a precizat magistratul însărcinat cu ancheta. Conform autorităţilor, au fost cel puţin şapte terorişti, dintre care patru în sala de spectacole Bataclan şi cel puţin trei în apropiere de Stade de France, la periferia Parisului.
tentatele comise de doi terorişti musulmani sinucigaşi, având asupra lor centuri explozive, în apropiere de Stade de France, au făcut cinci morţi, dar au un simbolism excepţional, acelaşi lucru fiind valabil şi în cazul atentatului sinucigaş de lângă Bazilica Saint-Denis, templu istoric al creştinătăţii europene, comentează sâmbătă cotidianul spaniol ABC în ediţia electronică.
Un bărbat a detonat încărcătura explozivă pe care o avea ataşată de corp pe strada Jules Rimet, în Saint-Denis, în zona de nord a capitalei Franţei. O altă explozie, care a avut loc în acelaşi timp, la ora locală 22:00, vineri seara, s-a produs într-un McDonald din Saint-Denis. Aceste două atentate teroriste sinucigaşe au fost comise la o distanţă egală între două obiective complet diferite ca însemnătate, dar a căror simbolistică este la fel de importantă: Stade de France şi Bazilica Saint-Denis.
Vineri noapte, pe Stade de France, se disputa un meci amical între selecţionatele de fotbal ale Germaniei şi Franţei, cu participarea şefului statului francez. Pentru o parte dintre autorii intelectuali ai atentatelor era vorba, evident, de lansarea unui "mesaj" sângeros în imediata apropiere a unui stadion de fotbal unde se aflau nu mai puţin de 80.000 de suporteri. Scopul a fost ca atentatele din Paris să capete o dimensiune mondială, scrie publicaţie citată.
Celelalte atentate comise de atacatori sinucigaşi au avut loc în apropiere de Bazilica Saint-Denis, unul dintre marile temple istorice ale creştinătăţii europene, unde se află înhumaţi mulţi regi ai Franţei.
La sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, cartierul La Plaine Saint-Denis a oferit adăpost multor imigranţi spanioli şi italieni. Aici, încă mai există o zonă care se numeşte "mica Spanie". Însă de câţiva ani, Saint-Denis s-a transformat într-o enclavă musulmană, iar în mica piaţă volantă care se organizează în fiecare sfârşit de săptămână în faţa Bazilici majoritatea vânzătorilor sunt musulmani.
Stade de France: Acesta a fost cadrul urban ales de terorişti pentru a-şi detona bombele, în încercarea de a semăna panica în rândul suporterilor veniţi să vadă meciul dintre Franţa şi Germania. Iniţial, publicul a ignorat exploziile, fără să înţeleagă prea bine ce anume se întâmplă în afara stadionului. Încet-încet, zvonul despre atentate teroriste a început să se răspândească în tribune.
Autorităţile au decis să anunţe o pauză scurtă, după care au cerut continuarea partidei. Acest calm administrativ a avut efectul scontat: s-a evitat panica, iar forţele de securitate au putut organiza evacuarea terenului de joc în condiţii de siguranţă acceptabile.
Au existat momente de tensiune şi îngrijorare, când mai multe elicoptere ale jandarmeriei au început să survoleze şi să "perie" zona, când partida deja se încheiase. În cele din urmă, sute de spectatori s-au îndreptat spre teren strigând: "Au atacat stadionul cu bombe! Sunt atacuri şi focuri de armă în Paris!", însă panica a fost adusă sub control destul de rapid.
Gregory Goupil, din partea sindicatului poliţiei, Alliance, sintetizează situaţia. "Odată atacatorii kamikaze ucişi, a început imediat căutarea, vânarea şi capturarea posibililor complici, în Saint-Denis, în zona imediat adiacentă. În acelaşi timp, evacuarea terenului de joc s-a putut realiza relativ uşor, evitând atacuri de panică ce ar fi fost catastrofale", a explicat el.