Modul în care dormim crește riscul unui accident vascular cerebral? Ce arată un studiu recent

somn

Sursă: Dreamstime

Anumite obiceiuri din timpul somnului pot avea consecințe serioase asupra sănătății. Conform unor descoperiri recente, modul în care dormim poate crește semnificativ șansele de a suferi un accident vascular cerebral.

Un studiu din 2019 din revista Neurology a analizat efectele somnului asupra riscului de accident vascular cerebral. Cercetătorii au analizat peste 31.000 de subiecți timp de șase ani. Pe parcursul studiului, peste 1.500 dintre participanți au ajuns să sufere un accident vascular cerebral, potrivit Bestlifeonline.

Potrivit studiului, doi factori au contribuit la creșterea riscului de accident vascular cerebral: o ațipeală lungă și somnul lung. Oamenii care au dormit mai mult de nouă ore și peste 90 de minute de ațipeală au fost cu 85% mai predispuși să facă un accident vascular cerebral decât cei care au dormit și au ațipit moderat.

Fiecare dintre aceste obiceiuri vă crește riscul și separat. Persoanele care au tras un pui de somn mai mult de 90 de minute au fost cu 25% mai predispuse să facă un ACV decât persoanele care au avut un pui de somn moderat, de 30 de minute cel mult.

Și în ceea ce privește somnul lung, persoanele care dormeau nouă sau mai multe ore pe noapte aveau cu 23% mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral decât cele care dormeau cel mult opt ​​ore pe noapte.

Studiul nu a concluzionat de ce există această legătură între tiparele de somn și accidentul vascular cerebral.

Co-autorul studiului, profesorul Xiaomin Zhang de la Universitatea de Știință și Tehnologie Huazhong a declarat că ațipeala lungă și somnul lung ”sugerează un „stil de viață general inactiv”, care ar putea contribui la riscul crescut de accident vascular cerebral.

Sursă foto: Dreamstime