Instrumentul a generat rapid o listă încurajatoare, cu nume ale unor experți de la Centrul pentru Inteligență Artificială de la Universitatea din Maryland și Institutul Future of Humanity. Dar când au săpat mai adânc, au realizat ca aceste centre există, mai mult sau mai puțin, dar sunt la University of Southern California și Oxford, nu la universități locale. ChatGPT le-a dat informații incorecte, scrie Washingtonian.

Așa că au apelat la metoda clasică: Google și au ajuns la profesorul Alberto Rossi, de la Școala de Afaceri McDonough a Universitatății Georgetown. Acesta conduce acum noua inițiativă AI, Analytics și Future of Work, care studiază modul în care inteligența artificială poate afecta locurile de muncă. Iată ce au aflat stând de vorbă cu el.

Munca creativă poate fi accelerată cu IA

”Timp de zeci de ani, s-a pus foarte mult accent pe încercarea de a înțelege cât de multă automatizare va înlocui locurile de muncă Blue-collars” („Gulerele albastre”) și care va fi impactul. De cele mai multe ori, când era vorba de joburi intelectuale, oamenii au crezut că IA va fi în afara acestui domeniu. Iată că lucrurile se schimbă.

Acum vedem că munca creativă poate fi accelerată cu IA. Unii oameni care au crezut că ”White-collars” („Gulerele albe”) sunt job-uri care implică mai degrabă muncă mentală și vor cruțate, dar se pare că nu e chiar așa”, a declarat el.

Dacă IA accelerează munca, vom avea mai mult timp liber?

Din păcate, spune profesorul, acest lucru  nu ne va ușura viața, în sensul că vom avea  mai mult timp liber. ”Cred că productivitatea va crește. Nu vom mai scrie una sau sau două lucrări pe săptămână, ci cinci sau șase. Va fi o accelerare constantă a procesului”, susține Alberto Rossi.

Ne va ajuta la creșterea salariului?

Potrivit profesorului, dacă  productivitatea noastră crește, ne-am putea aștepta la recompense de ordin financiar. ”Dar nu este clar cât de mult vor percepe companiile pentru unele dintre aceste instrumente IA. Există posibilitatea să fiți plătit mai mult, dar există o altă posibilitate, în care licența pentru software să fie atât de scumpă, încât salariul să nu vă crească”, a explicat profesorul.

Cine ar trebui să se teamă cel mai mult

Viteza cu care evoluează această tehnologie este de așa natură încât cu greu poate fi de anticipat, spune el. O aplicație care mi se pare naturală este marketingul. Cel mai probabil, susține Rossi, locurile de muncă din marketing vor fi extrem de perturbate de aceste instrumente. ”Am văzut recent că o firmă de PR chineză și-a înlocuit redactorii cu un instrument IA.

Cred că va exista o perioadă de lună de miere în care, pentru unii oameni, munca va deveni mai simplă. Vor putea folosi instrumentul ca o cârjă în primii doi ani, dar compania va începe să realizeze că s-ar putea să nu aibă nevoie de așa de mulți oameni la un anumit departament”, a avertizat profesorul american.

Ar putea un robot să ne reprezinte în instanță?

După cum susține Rossi, în momentul de față, când vine vorba de robo-consilieri sau de ajutor automatizat, oamenii se simt confortabil cu un algoritm, dacă decizia pe care trebuie să o ia nu este foarte mare. Dacă mergi într-un oraș nou, în mod normal mergi la recepția hotelului să ți se recomande un restaurant.

Acum Open Table va recomanda cel mai potrivit restaurant, în funcție de ce ai mai mâncat. Dar cu decizii mai importante, cum ar fi cele medicale și juridice, cred că oamenii se vor simți în continuare mai confortabil interacționând cu un om, cel puțin pentru o perioadă, susține el.

Ce tip de locuri de muncă ar putea fi create de IA

Unul dintre locurile de muncă creat datorită ChatGPT este ”prompt engineering”, un job despre care nici măcar nu știam că există până acum un an. Este similar cu modul în care găsești cel mai bun mod de a efectua o căutare pe Google.

Cu instrumente de tip ChatGPT,  prompt engineering, în principiu,  va face o diferență enormă în ceea ce privește răspunsurile, spune Rossi.