Vecinătatea poate ajuta cooperarea în cadrul unui sistem, potrivit celor mai noi studii

Grupul Chatterjee de la ISTA a publicat un cadru care detaliază modul în care anumite structuri de indivizi vecini pot stimula cooperarea în cadrul unui sistem. Dilema prizonierului, prezentată pentru prima dată în 1944, este un concept matematic care descrie opțiunile pe care le avem în multe scenarii din lumea reală.

Cadrul inițial sugerează că trădarea este cea mai benefică pentru indivizi, dar cooperarea este încă observată în situații reale. Diverse mecanisme pot favoriza cooperarea, cum ar fi reciprocitatea, care sugerează că, prin acțiuni repetate, am putea construi încrederea și apoi coopera.

Un alt factor-cheie este modul în care indivizii sunt interconectați, în esență structura rețelei. Pentru a testa aceste structuri, oamenii de știință din grupul Chatterjee utilizează jocuri spațiale, cum ar fi Tetris, în care indivizii sunt plasați pe o grilă, interacționând pe baza relațiilor lor spațiale.

Totul ar putea avea aplicare şi în biologie, biotehnologie sau pentru produsele farmaceutice

În noul lor studiu, cercetătorii s-au inspirat din evoluția naturală, unde selecția constantă a modificărilor structurale poate influența semnificativ dinamica unei întregi populații. Ei au găsit structuri care ar putea stimula cooperarea în astfel de jocuri spațiale, prezentând o proprietate de stimulare surprinzător de puternică, scrie Science Daily.

Structurile arată ca un șir de stele și necesită ca zonele cu mulți vecini să fie alături de locuri cu doar câțiva vecini.

Rămâne de văzut cum pot fi aplicate acest nou model și aceste structuri de rețea în societate. În lunile următoare, Svoboda și oamenii de știință din grupul Chatterjee vor lucra la generalizarea rezultatelor lor la alte jocuri și în diferite contexte.

Datorită aplicațiilor largi pentru jocurile spațiale, noile structuri propuse ar putea fi utilizate și în biologie, cum ar fi utilizarea noilor structuri pentru a accelera evoluția în așa-numitele „bioreactoare”, dispozitive cu un mediu controlat utilizate pentru cultivarea microorganismelor pentru cercetare sau în industrii precum biotehnologia sau produsele farmaceutice.