Mofturi de jurnalist. De-a râsu’-plânsu’ în Administrație și totuși o veste bună! Primul minister care face pași mari spre digitalizare

Începutul de an este pentru fiecare persoană în parte altfel. Cu toate acestea, toți jurnaliștii au o preocupare importantă zilele acestea, aceea de a se acredita la cele mai importante instituții ale statului pentru a primi toate informațiile relevante în domeniul respectiv, spre informarea cititorilor. Totuși, procesul de acreditare diferă de la caz la caz și uneori îți poate face zile fripte. Zilele trecute am fost uimit să văd cum un minister a dat primele semne de digitalizare de bun simț.

Fără acreditări, jurnaliștii nu au acces la informațiile oferite de anumite instituții în timp util, fie că vorbim de un minister sau chiar de Administrația Prezidențială, fiind nevoiți să le preia ulterior din alte publicații sau agenții de presă. Dacă vă gândiți că acreditările de presă sunt un moft, trebuie să știți că procesul este de multe ori este extrem de complicat, iar fiecare instituție în parte are un al mod prin care le oferă șansa oamenilor de presă să păstreze o comunicare eficientă și să participe la conferințele de presă.

Acreditările de presă, o mare bătaie de cap a jurnaliștilor

De multe ori, procesul durează zile întregi de trimis mail-uri, printat și completat documente, semnat, ca apoi totul să fie din nou scanat și trimis în vederea acceptului. Nu mică mi-a fost mirarea când am reușit să fac acest lucru în doar câteva minute, prin platforma pusă la dispoziție de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării pentru reprezentanții mass-media, un prim pas spre o digitalizare de bun simț care în alte ministere este pur și simplu inexistentă.

Astfel, procesul se bazează pe un formular online, cu o verificare ulterioară, ca apoi, jurnaliştii cu acreditare permanentă să fie informați, pe WhatsApp şi/sau e-mail, despre programul ministrului cercetării, inovării și digitalizării și primesc, prin intermediul acelorași mijloace, comunicatele/informările de presă ale Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării. Totodată, li se va asigura accesul la conferințele de presă sau evenimentele organizate și anunțate în prealabil, anunță Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării într-o informare adresată jurnaliștilor.

 

Cea mai modernă formă de acreditare de presă din România pentru un minister

Așa arată formularul de acreditare modern, departe de hârtii, fax-uri, semnături, scanări și bătăi de cap. Între timp, spre exemplu, la Ministerul Afacerilor Externe nu ai voie să te acreditezi dacă nu trimiți un document scanat și cu ștampila companiei, în timp ce la Ministerul Justiției descarci un formular PDF pe care îl printezi, îl completezi și apoi îl retrimiți.

Și totuși da, un simplu formular online pare un lucru cu o importanță simplă, însă atunci când realizezi care au fost alternativele de până acum realizezi totuși că este vorba de ceva important care poate face diferența și poate fi aplicat în numeroase alte situații privind comunicarea dintre cetățean și Administrație.

M-ar bucura nespus ca acest val al digitalizării să atingă și să inspire orice al minister din România. Totul trebuie pornit de la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, care, după cum îi spune și numele, ar trebui să dea tonul în această privință, lucru pe care îl face pentru început cu succes.

Cum arată procedura de acreditare pentru Administrația Prezidențială

Pentru acreditarea permanentă a reprezentanților mass-media la Administrația Prezidențială, adică pentru a participa la conferințele de presă organizate de Klaus Iohannis sunt necesare următoarele documente:

  • Cerere de acreditare1 adresată conducerii Departamentului Comunicare Publică al Administraţiei Prezidenţiale. Documentul trebuie să aibă antetul original al instituției media, semnătura directorului/redactorului-şef, cu dată şi ştampilă;
  • Formular de acreditare2 (descărcare aici);
  • Copie după legitimaţia de presă vizată la zi;
  • Copie după carte de identitate/paşaport;
  • O fotografie color tip legitimaţie în format electronic (rezoluție: 500 pixeli x 500 pixeli, format: JPEG);
  • Curriculum Vitae model european (doar pentru redactorii, reporterii/corespondenții care se acreditează la Administrația Prezidențială pentru prima dată).

Mofturi de jurnalist. De-a râsu’-plânsu’ în Administrație și totuși o veste bună! Primul minister care face pași mari spre digitalizare