În ciuda vremurilor vitrege şi a perspectivelor economice sumbre romånii nu renunţă la vacanţele în destinaţii exotice, la preţuri de ordinul miilor şi chiar al sutelor de mii de euro. Două nopţi cazare la Burj Al Arab, celebrul hotel din Dubai, plus alte 14 nopţi în Maldive este oferta aleasă de o familie cu doi copii pentru petrecerea unei vacanţe. Preţul a fost mai mult decåt piperat (150.000 de euro), însă cei patru au avut parte de o experienţă de neuitat. D
În ciuda vremurilor vitrege şi a perspectivelor economice sumbre romånii nu renunţă la vacanţele în destinaţii exotice, la preţuri de ordinul miilor şi chiar al sutelor de mii de euro.
Două nopţi cazare la Burj Al Arab, celebrul hotel din Dubai, plus alte 14 nopţi în Maldive este oferta aleasă de o familie cu doi copii pentru petrecerea unei vacanţe. Preţul a fost mai mult decåt piperat (150.000 de euro), însă cei patru au avut parte de o experienţă de neuitat. După o oprire de două nopţi în Dubai, unde au locuit în primul hotel de 7 stele din lume, şi-au continuat călătoria în Maldive, unde au fost cazaţi la un hotel de lux, care satisface cele mai exigente gusturi. „Transferurile au fost făcute cu limuzina, iar pe durata vacanţei s-au deplasat cu hidroavionul. După două săptămåni petrecute în Maldive, au revenit pentru încă trei nopţi în Dubai, la un alt hotel de lux din paradisul arab“, spune Mircea Vladu, preşedinte al agenţiei Prestige Tours, turoperatorul care a våndut exorbitantul pachet turistic.
Într-un alt caz, un cuplu a plătit 47.000 de euro pentru un circuit de 56 de zile prin străinătăţuri. Vacanţa face parte din oferta agenţiei Eturia şi a inclus Australia, Noua Zeelandă, Malaezia, Cambodgia, Vietnam şi Laos. „Excursia a inclus cåteva zile pe o insula privată, în mijlocul Marii Bariere de Corali din largul coastelor Australiei, alte cåteva zile în căsuţe construite în copaci, într-o pădure tropicală de pe continentul de la antipozi, o excursie cu elicopterul deasupra gheţarilor în Noua Zeelandă şi o croazieră într-o regiune populată de balene, zile de plajă într-un resort de lux în Malaezia şi trei nopţi pe un vas de lux în golful Halong din Vietnam“, spune Sorin Stoica, CEO al turoperatorului Eturia. Circuitul a mai inclus şi o excursie în Delta Mekongului din Vietnam, o vizită la cele 1.000 de temple din anticul oraş Angkor din Cambodgia, o incursiune în tunelurile vietnameze Cu Chi, alte cåteva zile la Luang Trabang, în nordul Laosului, cazări în resorturi de cinci stele şi hoteluri-boutique.
Aproximativ 30.000 de euro pentru o vacanţă plăteşte şi o familie de pensionari, clienţi fideli ai agenţiei Butterfly Tourism. „Cei doi îşi cumpără de mai mulţi ani, pachete de 20.000-30.000 de euro. Îşi pregătesc vacanţa cu şase luni înainte şi călătoresc cåte cinci săptămåni. Au văzut multe locuri din Africa, America de Sud, Australia“, spune Ioana Petrea, reprezentantul agenţiei. Tot la Butterfly Tourism s-a våndut anul acesta şi un pachet de 17.000 de euro, unui cuplu de tineri care au ales Seychelles drept destinaţie. În preţul pachetului sunt incluse zece nopţi de cazare la un hotel premium de cinci stele, bilete de avion la clasa business şi transferurile de la şi la aeroport.
Sejururi exotice, cu doar cåteva mii de euro, în vecini
Dacă insulele asiatice sunt destinaţii extrem de scumpe, vacanţele din zone de coastă mai apropiate, din Europa sau Tunisia, costă sub 10.000 de euro. De exemplu, la turoperatorul Flynova, cea mai scumpă vacanţă våndută a fost ceva peste 3.200 de euro. În suma plătită a fost inclusă o săptămånă de vacanţă pentru două persoane în paradisul de la Belek, la 30 km de staţiunea Antalya din Turcia. „În general, majoritatea călătorilor aleg hoteluri de cinci stele şi pachete all inclusive, iar preţul mediu al unui astfel de sejur nu depăşeşte 600 de euro de persoană“, spune Raimondas Useckas, directorul general al companiei. Tot 3.200 de euro, dar de persoană, a fost şi cel mai scump pachet turistic våndut în Malta. Pentru şase excursii opţionale, cuplul care a achiziţionat pachetul a mai plătit încă 300 de euro de persoană. Sejurul a fost de două săptămåni, una în Malta, la un hotel de cinci stele cu demipensiune, iar cea de-a doua a fost rezervat unei croaziere cu vizitarea coastelor Tunisiei, Italiei, Spaniei şi Franţei. Tot la Marea Mediterană, în Tunisia, cea mai scumpă vacanţă a fost de 1.200 de euro de persoană, pentru şapte nopţi de cazare la cinci stele.
«O familie de pensionari îşi cumpără, de mai mulţi ani, pachete de 20.000-30.000 de euro. Îşi pregătesc vacanţa cu şase luni înainte şi călătoresc cåte cinci săptămåni pe an.»
Ioana Petrea, reprezentant Butterfly Tourism
Trucuri de agenţie
Majoritatea ofertelor turistice nu includ taxele de aeroport în preţul final al biletului, ceea ce înseamnă că turistul plăteşte adesea în plus circa 100 de euro. De asemenea, în oferta unor agenţii nu se include transferul de la aeroport la hotel
Aceleaşi destinaţii, în regim low cost
MALDIVE Un sejur mai ieftin în Dubai şi Maldive costă 3.110 euro de persoană. Cazarea se face la un hotel de cinci stele, iar transportul cu hidroavionul este inclus în preţ (ofertă Marshal)
NOUA ZEELANDĂ Un circuit de 21 de zile în această ţară şi în Australia costă 5.072 de euro de persoană, preţ în care se asigură cazare cu demipensiune, transport şi transferuri (ofertă Ultramarine)
SEYCHELLES O vacanţă în această insulă costă 1.491 de euro de persoană, pentru şapte nopţi de cazare cu mic dejun, la un hotel de trei stele, şi transport cu avionul. Nu sunt incluse taxele de aeroport, în valoare de 279 de euro, transferul aeroport-hotel-aeroport şi asigurarea medicală (ofertă Paralela 45)
BELEK Cu aproximativ 1.000 de euro, un turist poate petrece un sejur în Antalya, la un hotel de cinci stele. Transportul cu avionul este inclus în preţ (ofertă Alibaba Tour)